Rootsi rannikul tosina aasta eest uppunud kaubalaevast lekib taas kütust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaubalaev Finnbirch uppus 2006. aastal novembritormis Gotlandi ja Ölandi saarte vahel.
Rootsi kaubalaev Finnbirch uppus 2006. aastal novembritormis Gotlandi ja Ölandi saarte vahel. Foto: AFP / Scanpix

Jõulude eel hakkas enam kui kümme aastat tagasi Rootsis Ölandi ja Gotlandi saarte vahel uppunud kaubalaeva vrakist taas merre kütust lekkima ning piirivalve hinnangul jõuab aluselt Läänemerre kuni 720 liitrit diislit ööpäevas.

«Kui tuul on nii tugev, on väga-väga keeruline pinnal midagi näha. Nii et üsna raske on praegu hinnanguid anda, kuid teeme endast parima, kasutades lennuseiret ja satelliitseire,» selgitas täna Rootsi piirivalve päästejuht Fredrik Lindblom.

Veealuste kaamerate abil on suudetud lekkekoht laeva keres tuvastada, kuid piirivalve pole suutnud leida veel lahendust, kuidas koguda lekkivat kütust kokku.

«Just nüüd teeme ülelende ning saame iga päev satelliidipilte, et näha, kas kütuse kogus suureneb või kas see võib jõuda rannikule. Samal ajal püüame leida lahendust kütuse kokku kogumiseks ning lekke peatamiseks,» lausus Lindblom.

155 meetrit pikk roro-tüüpi kaubalaev Finnbirch uppus 2006. aasta 1. novembril tugeva tormi ajal Gotlandi ja Ölandi vahel. 14 meeskonnaliikmest kaks hukkus.

Laeva omanikuks oli Rootsi reederfirma Lindholm Shipping, mis kuulub kontserni Strömma Turism & Sjöfart Ab. Laeva oli kasutamiseks rentinud Soome ettevõtte Finnlines.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles