Läti president on valmis nimetama enamuse toetuseta peaministrikandidaadi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Raimonds Vējonis detsembri lõpus.
Läti president Raimonds Vējonis detsembri lõpus. Foto: Evija Trifanova / LETA / SCANPIX

Läti president Raimonds Vējonis on valmis nimetama peaministrikandidaadi, keda toetab vaid täpselt pool seimi saadikutest ehk 50 parlamendiliiget, ütles riigipea täna Läti televisioonile.

Samas rõhutas Vējonis, et võimalik kandidaat peab kahe nädala jooksul tulema välja plaaniga, kuidas parlamendi enamuse toetus kindlustada.

Vējonis tunnistas, et ei ole rahul olukorraga, kus uus aasta tuli uue valitsuseta. Presidendi sõnul annavad viimased konsultatsioonid siiski lootust.

Küll aga sõnas Läti president, et erakonnast KPV LV on vastutustundetu jätta valitsusega ühinemata, sest KPV LVta on koalitsioonil parlamendis vaid 50 häält.

Ehkki see ei ole enamus, on see siiski rohkem, kui eelmised peaministrikandidaadid on suutnud kindlustada, märkis Vējonis. «Ma võin nimetada sellise kandidaadi, aga see kandidaat peab tulema kahe nädala jooksul välja nägemusega, kuidas tagada enamuse toetus,» toonitas riigipea.

Kui parteidel nurjub valitsuse moodustamine ka kolmandal korral, hakkab Vējonis otsima peaministrikandidaati väljaspoolt parlamenti.

Viimases hädas tuleks parlament laiali saata, aga presidendi sõnul ei lasta asjal nii kaugele minna.

Läti poliitikud on suutnud kokku leppida nelja erakonna tuumikus, mille moodustaksid Uus Ühtsus, Uus Konservatiivne Partei (JKP), Arengu Eest/Poolt ja Rahvuslaste Ühendus.

Nad on lubanud esitada peaministrikandidaadi homme. Võimalikeks valitsusjuhi kandidaatideks on Krišjānis Kariņš ja Arvils Ašeradens, mõlemad Uuest Ühtsusest.

Nelik on valmis võtma koalitsiooni ka KPV LV. Partei vastust oodatakse tänase päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles