Eesti asub matma välismaa uraani oma rannikule – faktid, arvamused, ohud (62)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe sadam ja terminalid
Sillamäe sadam ja terminalid Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Infolekke tulemusel Postimehe käsutusse sattunud dokumendid paljastavad Eesti riigi enda osalusega plaani alustada välismaa päritolu radioaktiivsete metallide uraani ja tooriumi matmist Eesti sadamarajatistesse.

Keskkonnaamet annab sellise plaani realiseerimiseks suure tõenäosusega juba lähiajal vastava load ettevõtete ringile, mille soovide peaarhitekt on OÜ NPM Silmet ning kaasa löövad Tiit Vähiga seotud ettevõtted Sillamäe Sadam ja AS Silpower, keskkonnaministeeriumi ja Tiit Vähi ühisettevõte AS Ökosil ning ka puhtalt riigiettevõte Eesti Energia.

Kavatuste põhjuseks on NPM Silmeti tootmisprotsessi omapära: välismaa kaevandustest toimetatakse Eestisse haruldasi metalle sisaldav tooraine lomubiit ja tantaliit, mis paraku sisaldab ka radioaktiivseid metalle uraani ja toorumi (U-238 ja TH-232). Kahele viimasele pole NPM Silmet suutnud aga mingisugust mõistlikku rakendust leidnud ning ettevõte omanikud on keeldunud seda ka Eestist välja viimast, kuigi vastav lubadus on kehtiva keskkonnaloa alusel riigile antud.

Nii ongi ettevõttel tänaseks kogunenud oma territooriumile kinnised vaadid kokku ligi 535 tonni radioaktiivsete tootmisjäätmetega.

Kommentaarid (62)
Copy
Tagasi üles