Reinsalu ebaõnnestunud riigihankest: kõigil pakkumistel oli puudusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalaväe lahingumasinad CV90.
Jalaväe lahingumasinad CV90. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Peaminister Jüri Ratast asendav justiitsminister Urmas Reinsalu ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et kaitseministeeriumi CV90 kerede Scoutspataljoni toetussoomukiteks ümberehitamise hanke läbikukkumises pole midagi erilist.

Täna kirjutas Postimees, et kaitseministeeriumi algatatud riigihange Norrast soodsalt saadud CV90 kerede Scoutspataljoni toetussoomukiteks ümber ehitamiseks kukkus läbi ning mingit lahendust lähitulevikus pole näha. 

Postimehe andmetel kukkus hange läbi seetõttu, et Rootsi suurtootja BAE Systems Hägglunds haaras originaaltootjana monopoli jõuga enda kätte ning ühelegi teisele hankes osalenule varuosi müüma nõus polnud. Seejärel tegi ettevõte ainsa võimaliku variandina sedavõrd kalli pakkumise, et riigil ei jäänud muud üle, kui ka see tagasi lükata.

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul kukkus hange aga läbi sellepärast, et kõigil kolmel pakkumusel oli puudusi. «Need ei vastanud riigihanke alusdokumentides kehtestatud tingimustele. Eeskätt puudutas see varuosade maksumuse ja elukaare juhtimisega seotud infot. Ning ühel juhul oli tegemist planeeritud eelarvet ületava pakkumisega,» selgitas ta.

Reinsalu sõnul näeb seadus ette, et puuduliku dokumentatsiooniga pakkumusi vastavaks tunnistada ei saa, mistõttu oli ainus võimalus kõik pakkumused tagasi lükata.

«Oluline on siin juhtida tähelepanu, et seadus oleks võimaldanud taolist tellimust esitada valmistajatehasele, praegusel juhul BAE Systems Hägglundsile ka ilma hanget välja kuulutamata. Kuid ma arvan, et õiglase konkurentsi tagamiseks ja Eesti kaitsetööstuse kaasamiseks otsustas kaitseministeerium korraldada riigihanke,» ütles Reinsalu. 

Kaitseministeerium töötab tema sõnul nüüd läbi oma edasised tegevused ja annab neist siis avalikkusele teada. «See, et mingi riigihange ebaõnnestub, see ei ole kuidagi pretsedent,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles