Video ja galerii: Elurikkuse Erakond tahtis minna valimistele koos rohelistega (3)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elurikkuse Erakonna algatajad tunnistasid, et kuigi eesmärk on minna valimistele täisnimekirjaga, siis see ei ole nende jaoks kerge ülesanne. Erakond otsis juba võimalusi roheliste erakonnaga ühise valimisliidu loomiseks.

Erakonna algatajad kogunesid eile Balti jaama turu teisel korrusel, et valimiskampaania avapauguga üheprotsendine toetusprotsent tõusuteele suunata.

Eilsel pressikonverentsil tunnistas ERE üks eestvedajaid Lauri Tõnspoeg, et eelarve on valimisteks valmistumisel «peaaegu olematu» ning kandidaatide nimekirjad selguvad üldkogul. «Ma arvan, et kindlasti oleme igas ringkonnas olemas, aga nimekirjad on koostamisel,» rääkis Tõnspoeg.

Talvik täpsustas hiljem Postimehele, et erakonna eelarve on umbes 200 000 eurot. Küll aga tunnistas Talvik, et valimisnimekirja koostamine ja täisnimekirja - 125 nime - kokkusaamine keeruline. «See on eesmärk küll, aga eks see ole keeruline, ja seda just raha tõttu. Täisnimekirja väljapanemise kautsjon on 62 500 eurot,» ütles Talvik.

Asi on selles, et riigikogusse kandideerida soovijal tuleb enne valimisnimekirja pääsemist teha rahandusministeeriumi pangaarvele ühe alampalga suurune deposiit, mis on praegu 500 eurot.

Talvik tunnistas, et just see nõue valmistab neile probleeme, ning erakond otsis juba võimalusi panna 3.märtsil toimuvatel valimistel välja ühine valimisnimekiri koos erakonnaga Eestimaa Rohelised. «Uurisime neid võimalusi, kuid seadusandlus ei luba seda täna. Aga raha vaikselt tilgub,» ütles Talvik.

Erakonna juhid teatasid, et nende visioon on luua Eestist mahe nutiriik, kuid mõned poliitilised seisukohad on Talviku sõnul veel erakonnas selgeks vaidlemata. «Me pole välispoliitilisi asju veel palju arutanud, aga üldine foon on, et Euroopa liit võiks olla endiselt rahvusriikide liit. Föderatsioonide poole liikumise fänlust pole ma täheldanud. Kui aga sellised erimeelsused meil tekivad, siis hääletame need läbi,» ütles Talvik.

Talviku sõnul ei poolda ERE maksudega mängimist. «Kui räägima mahe-nutiriigist, siis on mõeldavad ainult suunavad maksud, mis viiksid tarbimist ja inimeste mõtlemist maheda riigi suunas, aga see ei tohiks maksukoormuist suurendada,» rääkis ta.

«Me oleme postideoloogilised, kes seavad keskkondlikkuse esiplaanile,» rääkis Talvik.

Erakonnal ei hakka olema konkreetset juhti, kuid lähtuvalt seadustest see siiski 13. jaanuari üldkogul nimetatakse, kellest saab erakonna peaministrikandidaat, rääkis Talvik.

Ühe moodusena erakonna ideede levitamiseks ning ühiskonnalt toetuse kogumiseks korraldab Elurikkuse Erakond oma veebiplatvormil digitaalse rahvahääletuse, milles küsitakse inimeste seisukohta Rail Balticu trassi kulgemise kohta.

Kui erakond valimistele ei pääse, siis kuidas Talvik endale leiva lauale kavatseb tuua? Kes on erakonna esimees? Vaata, mida vastas Talvik. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles