Iirimaa taotleb leppeta Brexiti korral ELilt sadu miljoneid eurosid abi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad karjamaal Wicklow maakonnas Iirimaal detsembri alguses. Leppeta Brexiti puhul jääks suurimaks kannatajaks riigi põllumajandus.
Lambad karjamaal Wicklow maakonnas Iirimaal detsembri alguses. Leppeta Brexiti puhul jääks suurimaks kannatajaks riigi põllumajandus. Foto: CLODAGH KILCOYNE / REUTERS / Scanpix

Juhul kui Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust märtsis leppeta, taotleb Iirimaa Brüsselilt sadu miljoneid eurosid toetust, ütles täna riigi põllumajandusminister.

«Te vaatate siin sadu miljoneid eurosid,» ütles Michael Creed ajalehele Irish Independent. «Veisetööstusest kalandussektorini, me räägime tohutust rahast.»

Briti parlament peaks veel sel kuul hääletama Brexiti-leppe üle, milleni Euroopa Liit ja Briti valitsus möödunud aastal jõudsid. Brexiti tähtaaja lähenedes pole aga endiselt selge, kas leppel on parlamendis toetust.

Erakorraline abi Iirimaale oleks suunatud eelkõige põllumajandussektorile, mida mõjutaks kõige enam muutused tollisüsteemis, kui Ühendkuningriik lahkub liidust leppeta.

Umbes 80 protsenti Iiri eksportijatest tarnivad oma toodangu Ühendkuningriiki, selgus valitsuse 2016. aasta andmetest. Iirimaa on Ühendkuningriigi jaoks ka tähtis maismaaühendus Euroopa Liiduga.

«Ollakse väga teadlikud Iirimaa unikaalsest positsioonist Ühendkuningriigi toiduturul,» rääkis Creed. «Ma arvan, et keegi ei taha sellest praegu rääkida, sest on endiselt lootust ja ootust, et teatud mõistuslikkuse tase võidab.»

Juhul kui Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust 29. märtsil leppeta, loodab Creed, et ühendus eraldab toetust Iirimaale aprillis põllumajandusministrite kohtumisel Luksemburgis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles