Postimehe filmiajakirjanik on parim

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti filmiajakirjanike ühing kuulutas välja 2018. aasta Neitsi Maali filmiauhinna võitja. Ühingu liikmed valisid selleks Moonika Siimetsa filmi «Seltsimees laps».

Aasta filmiajakirjanikuks valiti Postimehe ajakirjanik Hendrik Alla. «Ma kangesti armastan filme,» ütles Alla. «Kui kinos tuled hämarduvad ja ekraan helendama hakkab, käib alati mõnus vudin seest läbi — kohe hakatakse jutustama lugu. Ja mis oleks veel parem, kui nendest lugudest, st filmidest kirjutada ja rääkida.»

Lisaks Postimehe paberlehes ja portaalis ilmuvatele lugudele juhib Alla ka igareedest veebisaadet «Hendrik Alla liikuvad pildid».

Hendrik Alla Liikuvad Pildid PÖFFi eri
Hendrik Alla Liikuvad Pildid PÖFFi eri Foto: Kuvatõmmis

Eesti filmiajakirjanike ühingu filmiauhinna Neitsi Maali võitis sel aastal Moonika Siimetsa debüütmängufilm «Seltsimees laps», mis põhineb samanimelisel Leelo Tungla raamatul.

Neitsi Maali viie nominendi hulka jõudsid veel Jaanis Valgu «Ahto. Unistuste jaht», Anu Auna «Eia jõulud Tondikakul», Kiur Aarma ja Raimo Jõeranna «Rodeo» ning Liina Trishkina-Vanhatalo «Võta või jäta».

Moonika Siimets
Moonika Siimets Foto: Tairo Lutter

«Muidugi Olen ma väga-väga rahul,» ütles Neitsi Maali laureaat, filmi «Seltsimees laps» režissöör Moonika Siimets. «Meil on olnud erakordselt tugev ja hea filmiaasta. Mind puudutas ka Jaanis Valgu «Ahto. Unistuste jaht» ja Raimo Jõeranna ning Kiur Aarma «Rodeo». Tasuks tähele panna ja väärtustada ka meie dokumentalistika tohutut edulugu.» Siimets andis väärt filmide austajatele ka vaatamissoovituse: «Kohe, kui Eesti kinodesse jõuab  Pawel Pawlikowski  film «Külm sõda» (see juhtub 17. jaanuaril – toim), siis minge kohe vaatama! Uhke ja äge tunne oli näha sellist meistriteost. Kui palju minul kui režissööril on areneda, et sellisele tasemele jõuda. See on üks ilusamaid filme, mida ma üle hulga aja olen näinud ja mulle läks see väga korda.»

«Eesti Vabariik 100 filmiprogramm andis filmitegijatele võimaluse tõsiselt tiibu sirutada ning programmi avafilmi võib julgelt lugeda siinse kino absoluutsete tippteoste sekka. Hääletustulemused olid sellegipoolest väga tasavägised ning tänavuste tugevate filmide rikkalikkus koos suure vaatajaarvuga peaks andma selge signaali nii rahastajatele, poliitikutele kui ka publikule, et Eesti filmil läheb vajaliku toe ning usalduse korral suurepäraselt,» ütles Eesti Filmiajakirjanike Ühingu esimees Andrei Liimets.

Neitsi Maali auhind anti esmakordselt välja 1994. aastal. Sellega käib kaasas Olympic Casino poolt välja pandud rahaline preemia ning Priit Tenderi poolt loodud Neitsi Maali nimeline pronkskuju. Eelmisel aastal võitis Neitsi Maali Rainer Sarneti mängufilm «November».

Filmiajakirjanike ühingu liikmed valisid välja ka aasta levifilmi. See on «Kolm reklaamtahvlit linna servas» («Three Billboards Outside Ebbing, Missouri»), mille režissöör on Martin McDonagh ja levitaja Estonian Theatrical Distribution OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles