Internetti lekitati sadade Saksa poliitikute isiklikud andmed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebis surfamine
Veebis surfamine Foto: La Nacion / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Saksa meedia teatas täna, et häkkerid on teinud avalikuks sadade Saksamaa poliitikute isiklikud andmed ja lekitanud internetti parlamendierakondade dokumente.

Berliini raadiojaam RBB teatas täna hommikul, et Twitteris avaldati sadade poliitikute isiklikud andmed ja parlamendierakondade dokumendid. Seejuures on parempopulistlik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) ainus partei, mis jäi rünnakust puutumata. 

Saksa meedias levivad vastuolulised väited selle kohta, kas rünnaku ohvriks langes ka liidukantsler Angela Merkel. Mitmed väljaanded väidavad, et internetti lekkisid ka kantsleri andmed, ent mõjukas väljaanne Frankfurter Allgemeine Zeitung kinnitab, et Merkeliga seotud andmeid ja dokumente internetis ei avaldatud. 

Lisaks poliitikutele avalikustati mõningate ajakirjanike ja teletöötajate, samuti näitlejate, lauljate ja sotsiaalmeediakuulsuste andmed.

Saksa Föderaalne Teabejulgeolekuamet (BSI) kinnitas Twitter küberrünnaku asetleidmist ja teatas selle uurimisest koostöös teiste riigiasutustega. «Meile teadaolevalt ei ole rünnatud valitsuse võrgustikke,» säutsus BSI.

Lekke täielik ulatus ei ole veel teada, aga justiitsministri Katarina Barley sõnul oli tegemist tõsise rünnakuga. «Selle rünnaku taga olevad inimesed tahavad kahjustada usku meie demokraatiasse ja institutsioonidesse.»

Dokumentide leke avastati eile õhtul, kuigi poliitikute andmeid avaldati internetis järk-järgult juba alates 1. detsembrist. Suurem osa avalikustatud andmetest olid poliitikute kodused aadressid ja telefoninumbrid. Mõnel juhul tulid avalikuks ka pangakontode andmed, pildid dokumentidest ja eravestlused.

Häkkerite poolt avalikustatud erakondade sisedokumendid ei olnud salastatud, pigem oli nende näol tegemist protokollide, parteiliikmete nimekirjade ja tööle kandideerinud inimeste avaldustega.

«Esmapilgul ei tundu, et andmete seas oleks poliitiliselt tundlikke materjale,» vahendas RBB. «Võttes arvesse aga avaldatud isikuandmete mahtu, on kahju ilmselt suur.»

Praegu pole teada, kes on dokumentide avalikustamise taga, aga Twitteri kontot @_0rbit, mille  kaudu andmed avalikustati, jälgis 17 000 inimest. Tänaseks on konto suletud.

Kuna ainsana jäi rünnakust puutumata parlamendierakond Alternatiiv Saksamaale (AfD), kahtlustatakse, et andmete lekitaja võib jagada nimetatud erakonna maailmavaadet, kirjutas väljaanne Der Spiegel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles