Stoltenberg: Venemaal on viimane võimalus asuda tuumalepet täitma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles täna, et Venemaal on veel aega naasta keskmaa tuumajõudude lepingu (INF) täitmise juurde.

«On tähtis, et Venemaal on viimane võimalus (naasta INF-i täitmise juurde),» ütles Stoltenberg Saksa uudisteagentuurile DPA. «Kui Venemaa ei hakka taas lepingut täitma, oleme silmitsi suure murega.»

Detsembri alguses ütles Stoltenberg, et NATO peab valmistuma eluks ilma tuumajõudude lepinguta.

INF-lepe keelab 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise.

Väidetavalt rikub Venemaa INF-lepet tiibraketiga Novator 9M729.
Väidetavalt rikub Venemaa INF-lepet tiibraketiga Novator 9M729. Foto: twitter.com

USA ja NATO hinnangul rikub lepingut maismaal baseeruv Vene tiibrakett Novator 9M729, NATO koodnimetusega SSC-8. Washingtoni väitel annaks see Moskvale võime teha Euroopale tuumarünnak sisuliselt eelhoiatuseta.

Ühendriikide president Donald Trump teatas 20. oktoobril, et Washington lahkub INF-leppest. 4. detsembril hoiatas USA välisminister Mike Pompeo, et riik lahkub INF-lepingust juhul, kui Venemaa ei naase 60 päeva jooksul selle täitmise juurde.

NATO 29 riigi välisministrid teatasid natuke aega enne USA avaldust, et INF-lepingu päästmine on Venemaa kätes ja rõhutasid tugevat toetust USA järeldustele, et Venemaa rikub oluliselt endale leppega võetud kohustusi. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles