Külmalinnas Jõgeval tervitatakse soomusrongi talvetralliga

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomusrong nr 7 "Wabadus" jõuab homme Tartusse,
Soomusrong nr 7 "Wabadus" jõuab homme Tartusse, Foto: Sander Ilvest

Laupäeval, 12. jaanuaril tervitatakse Jõgeva raudteejaama vana kaubalao juures soomusrongi talvetralliga. Trallitamine algab pidulikult soomusrongi tervitamisega ning kulmineerub põhjamaise trummiringi, tuleetenduse ning jõulukuuskede põletamisega.

Sündmused algavad kell 13 Jõgeva raudteejaamas vana kaubalao juures, kus tervitatakse pidulikult soomusrongi. Meenutamaks 100 aasta möödumist Eesti Vabadussõjast, asus 4. jaanuaril mööda omaaegset lahingutegevuse marsruuti teele Vabadussõja-aegse soomusrongi koopia, mis kannab numbrit 7 ja nime «Wabadus». Talvetrallil ja sellele eelneval päeval on soomusrongi koopia huvilistele uudistamiseks Jõgeva raudteejaamas.

Soomusrongi tervitamisel ja talvetralli avamisel esinevad kaitseliidu Jõgeva maleva ja Torma puhkpilliorkester, segakoor Sõbrahing ning Jõgevamaa gümnaasiumi ja Jõgeva põhikooli õpilased Lianne Saage-Vahuri juhendamisel kavaga «Mälestused Vabadussõjast».

Jõgewa militaarmuuseum tuleb soomusrongi tervitama soomusautoga ja avab huvilistele ajutise muusemi. Jõgeva spordikeskuse Virtus eestvedamisel leiavad aset sportlikud talvemängud. Raul Tauli juhendamisel saavad kõik huvilised proovida kätt jääpurikate kasvatamises. Kaitseliidu Jõgeva maleva naiskodukaitsjad jagavad tasuta teed ja pirukaid.

Talvetrall jätkub põhjamaise trummiringiga ning MTÜ Valgusfestival eestvedamisel tuleskulptuuride süütamise ja suure lõkkega kultuurikeskuse pargis. Kaubalao juurest liigutakse parki ühise sabatantsuga. Vallaelanikel on talvetrallieelsetel päevadel võimalus neid jõuluajal rõõmustanud kuused Jõgeva kultuurikeskuse parki tuua. Osa kuuski kulub tuleskulptuuride valmistamiseks, osa põletatakse lõkkes.

Talvetralli ja soomusrongi vastuvõtupeo korraldab Jõgeva vallavalitsus koos riigikantseleiga.

Jõgeva linn kannab külmalinna tiitlit põhjusega: 1940. aasta 17. jaanuaril registreeriti Jõgeva ilmajaamas Eesti külmarekord -43,5 °C, mis on püsinud praeguseni. Traditsiooniliselt tähistataksegi külmalinnas jaanuari keskpaiku talvetralliga ühtlasi ka taliharjapäeva, mil talve selgroog murdub ning aeg hakkab vaikselt kevade suunas liikuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles