Imre Arakas pidi saama Iiri jõuguliidri tapmise eest 100 000 eurot (1)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toni Läänsalu

Palgamõrva kavandamise eest Iirimaal kuueks aastaks vangi mõistetud Imre Arakas pidi allikate andmetel saama oma teo eest Kinahani kuritegelikult jõugult tasuks 100 000 eurot.

Kinahani kartell palkas Imre Araka, kuna tal on kuritegelikus maailmas maine, et ta on mees, «kes teeb töö ära», kirjutab ajalehe Gulf Times Iirimaa korrespondent Mick O’Reilly.

Dublini narkokaubanduse käive on 400 miljonit eurot aastas. Läbi Iirimaa liigub suur osa Lõuna-Ameerikast Euroopasse toodavatest narkootikumidest. Selline raha on ajanud tülli kaks rivaalitsevat Dublini jõuku – Kinahani ja Hutchi kartellid.

Kinahani jõugu juht Christy Kinahan on loonud narkootikumide transiidiks suhted Venemaa ja Ida-Euroopa kuritegelike jõukudega ning neid sidemeid pidi jõuti rivaali tapmise tellimisel Imre Arakani, kirjutab leht.

Viimase kolme aasta jooksul on Dublini jõukudevahelises arveteklaarimisest tapetud 18 inimest. Maffiasõdasai alguse 2015. aasta septembris, kui tapeti Gary Hutch.

Hutch kavandas ühe Dublini villa röövimist, et saada sealt kätte miljon eurot. Villa kuulus aga Christy Kinahanile, kes kontrollib suuremat osa Dublini narkokaubandusest. Rööv ebaõnnestus ja Gary Hutch sattus suure surve alla.

Kinahan nõudis Hutchilt tema teo eest karistuseks 200 000 eurot. Hutchil õnnestus see summa kokku saada ja ära maksta, kuid Kinahan nõudis veel 200 000 eurot. Kuigi Dublini kuritegelikus maailmas käisid meeleheitlikud läbirääkimised Gary Hutchi elu säästmiseks, lasti mees 2015. aasta septembris Lõuna-Hispaanias Marbellas maha.

Pärast seda on Dublini jõukudevahelises sõjas elu kaotanud veel 17 inimest. Viimati lasti jõulueelsel nädalavahetusel Dublinis oma kodumaja ees maha Kinahani jõuku kuulunud Eric Fowler, kes pakkus 2017. aasta aprillis Imre Arakale James Gately mõrva ettevalmistamisel logistilist abi. Fowler sõidutas Arakat oma autoga ringi ja pakkus talle öömaja.

Nii Hutchi kui ka Kinahani jõugu liidrid on palgamõrvarite eest Iirimaalt põgenenud. Christy Kinahan elab praegu lähis-Idas. Gerard Hutch põgenes Iirimaalt Kanaari saartele Lanzarotele, kuid lahkus ka sealt peagi. Praegu elab ta usutavasti Küprosel.

Imre Araka sihtmärk James Gately elas kuu aega pärast Araka Dublinis kinnipidamist üle mõrvakatse, mille sooritas Iiri politsei hinnangul amatöör. Kurjategija tulistas 10. mail 2017 Dublinis autos istuvat Gatelyt kaks korda näkku ja kolm korda rinda. Mees jäi ellu ja ta põgenes pärast mõrvakatset Belfasti.

Iiri politsei hinnangul ei olnud Gatelyt mõrvata tahtnud mees professionaalne palgamõrvar. «Kui sa tulistad lühikese maa pealt viis lasku nii, nagu Gately puhul, siis oli see amatööri töö. Professionaal ei oleks teda ellu jätnud,» ütles Iiri politsei allikas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles