USA presidendi sõnul on ta Hiina kaubanduslepingu osas enesekindel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump pressikonverentsil.
USA president Donald Trump pressikonverentsil. Foto: Ting Shen / ZUMAPRESS.com

USA president Donald Trump ütles reedesel pressikonverentsil ajakirjanikele, et on Hiina kaubanduslepingu osas enesekindel.

"Ma arvan, et me sõlmime Hiinaga kaubanduslepingu. Ma arvan, et nad tahavad seda. Ma mõtlen, et nad nagu peavad," sõnas Trump.

Hiina kaubandusministeerium oli varem päeval teatanud, et USA administratsiooni esindajad sõidavad esmaspäeval Pekingisse kaubanduskõnelustele.

Trump kinnitas, et on ka vahepeal sellel teemal vestelnud Hiina riigipea Xi Jinpingiga.

Tegemist on esimese kohtumisega pärast seda, kui Hiina ja Ühendriikide president leppisid kokku vaherahus kahe riigi vahelises kaubandussõjas. Presidendid kohtusid G20 riikide tippkohtumisel detsembri algul. Riigid võtsid endale kohustuse mitte kehtestada teineteisele 90 päeva vältel uusi tollimakse.

Kaubandussõda Ühendriikidega ja hirm majanduse aeglustumise ees on vähendanud Hiina sisenõudlust, mis on kahjustanud mitmete välismaiste ettevõtete toodangu müüki Hiinas, kelle seas näiteks tehnoloogiahiid Apple.

Trump kutsus reedel tehnoloogiahiidu Apple üles tootmist kodumaale tooma.

"Praegu on suurimaks kasusaajaks Hiina," ütles Trump pressikonverentsil ajakirjanikele.

"Ma ütlesin ettevõtte tegevjuhile Tim Cookile, kes on mu sõber ja kes mulle väga meeldib, et valmistage oma tooteid Ühendriikides. Ehitage neid suuri tehaseid, mis paistavad jätkuvat miilide viisi, ehitage neid Ühendriikides," sõnas president.

Kaubandussõda on kõikuma löönud "tunde Hiina võitmatusest", märkis Pekingis asuva uuringufirma Marbridge Consulting direktor Mark Natkin. Tema sõnul on hiinlased saanud aru, et nende majandus on haavatav ja maailmamajandus pole kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles