Jaapani sushi-kuningas maksis tuunikala eest ligi kolm miljonit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani sushi-ettevõtte Sushi-Zanmai juht Kiyoshi Kimura (keskel) 278 kilogrammi kaaluva siniuim-tuuniga, mille eest ta maksis Tokyo kalaturu uusaastaoksjonil 2,7 miljonit eurot.
Jaapani sushi-ettevõtte Sushi-Zanmai juht Kiyoshi Kimura (keskel) 278 kilogrammi kaaluva siniuim-tuuniga, mille eest ta maksis Tokyo kalaturu uusaastaoksjonil 2,7 miljonit eurot. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / SCANPIX

Jaapani sushi-äri liider Kiyoshi Kimura ei pidanud paljuks selle aasta esimesel oksjonil Tokyo uuel kalaturul käia piraka tuunikala eest välja koguni rekordilised 2,7 miljoni eurot.

End ise tuunikuningaks kuulutanud Kimura maksis hiigelsumma 278 kilogrammi kaalunud siniuim-tuuni eest, mis kuulub ohustatud liikide sekka.

Ka varasema rekordhinna tasus sama mees, kui ta ostis 2013. aastal tuuni oksjonilt 1,2 miljoni euro eest.

Sushi-kuningas Kiyoshi Kimura hinnalise ostuga oma restoranis.
Sushi-kuningas Kiyoshi Kimura hinnalise ostuga oma restoranis. Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP / SCANPIX

Hulgimüüjad ja ja sushi-ettevõtted maksavad tihti aasta esimesel enne koitu peetaval oksjonil parimate kalade eest hiigelsummasid.

«Ma ostsin hea tuuni,» ei kahetsenud Kimura AFPga vesteldes ostu. «Hind oli kõrgem, kui alguses oodata võis, aga ma loodan, et meie kliendid saavad seda suurepärast tuuni süüa.»

Kimura on teinud uusaastaoksjoni kõrgeima pakkumise viimase kaheksa aasta jooksul seitsmel korral.

Uusaastaoksjon on eriline ning ajab hinnad ebatavaliselt kõrgele – tavalisel päeval maksaks samasugune kala umbes 53 000 eurot. Aasta esimese oksjoni võitmine annab samas Kimura sushi-ärile kuulsust.

Kalaärimehed Tokyo kalaturul oksjonile minevat kaupa vaatamas.
Kalaärimehed Tokyo kalaturul oksjonile minevat kaupa vaatamas. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / SCANPIX

Üha kerkivad siniuim-tuuni hinnad aga on ka märgiks sellest, et ohus liik on muutumas aina haruldasemaks saagiks. Eelmisel aastal kahanes Jaapani rannikult püütud kalade hulk märkimisväärselt ning 2018. aasta keskpaigast saadik on siniuim-tuuni hind Tokyos kerkinud üle 40 protsendi.

Tänavune uusaastaoksjon oli esimene, mis toimus Tokyo uuel kalaturul, mis avati oktoobris Toyosus.

Eelmine, 1935 aastal Tsukjis avatud kalaturg oli maailma suurim ning turistide seas populaarne vaatamisväärsus. Ajale jalgu jäänud tuleohutus- ja hügieenitingimused aga sundisid turgu kolima uude paika.

Rahvamass Tokyo kalaturu aasta esimesel oksjonil.
Rahvamass Tokyo kalaturu aasta esimesel oksjonil. Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles