Itaalia linnapead mässavad Salvini migrandiseaduse vastu (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palermo linnapea Leoluca Orlando (keskel lipuvärvides lindiga) eile Sitsiilia linnas toimunud solidaarsusmeeleavaldusel.
Palermo linnapea Leoluca Orlando (keskel lipuvärvides lindiga) eile Sitsiilia linnas toimunud solidaarsusmeeleavaldusel. Foto: IGOR PETYX / EPA / Scanpix

Mitme Itaalia linna juhid on keeldunud rakendamast riigi siseministri, paremäärmusliku Põhjaliiga juhi Matteo Salvini kehtestatud meetmeid, mille eesmärk on tõrjuda sisserändajaid.

Nn Salvini määrus võtab sotsiaalkaitse neilt sisserändajatelt, keda pole tunnistatud põgenikuks, kuid keda pole võimalik ka kodumaale tagasi saata või kelle koju saatmine paneks nende elu ohtu.

Seni pakkus Itaalia neile kaheaastast elamisluba, mis võimaldas haavatavas seisus inimestel elada riigi hallatavates vastuvõtukeskustes ning kasutada õppe- ja haridusprogramme ning otsida tööd.

Eile teatasid mitme linna juhid, et ei kavatse rakendada meetmeid, mis sisuliselt jätaks inimesed tänavale.

Vastuhakku juhtivad vasakpoolsed linnapead on nimetanud Salvini meetmepaketti põhiseadusevastaseks.

Palermo linnapea Leoluca Orlando ütles, et uus seadus mitte ei aita kuritegevusega võidelda, vaid just tekitab seda juurde. «On tuhandeid, kümneid tuhandeid inimesi, kes elavad seaduslikult Itaalias, maksavad oma makse, maksavad raha pensioniteks ning paari nädala või kuu pärast muutuvad nad illegaalideks,» pahandas ta.

Salvini asus vasturünnakule, käskides Orlandol pigem tegeleda oma linna rohkete probleemidega.

Selle peale sekkus vaidlusesse ka Firenze meer Dario Nardella, kes kinnitas, et tema linn ei allu seadusele, mis viskab asüülitaotlejad välja ning ilma neid tagasi koju toimetamata jätab inimesed tänavale.

Siseminister Matteo Salvini migrandimääruse vastane meeleavaldus Milanos detsembris.
Siseminister Matteo Salvini migrandimääruse vastane meeleavaldus Milanos detsembris. Foto: Passaro /Fotogramma / Ropi / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Napoli linnapea Luigi de Magistris pakkus omaltpoolt, et võtab vastu 32 migranti, kes on jäänud Vahemerele lõksu, kuna ükski riik pole lubanud neil randuda.

«Ma loodan, et laev läheneb Napolile, sest vastupidiselt sellele, mida valitsus ütleb, algatame me päästeplaani ja lubame neil randuda. Ma võtan isiklikult vastutuse päästeoperatsiooni eest,» lubas ta kohalikule ringhäälingule.

Ka Bari ja Milano linnapead on väljendanud oma vastuseisu uuele migrandiseadusele.

Salvini on kirjeldanud määrust kui suurt sammu edasi võitluses saabuvate migrantidega ning lubanud muuta Itaalia turvalisemaks, laiendades politsei õigusi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles