Gaboni riigipööre nurjati

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväe esindajad tegemas pöördumist raadio vahendusel.
Sõjaväe esindajad tegemas pöördumist raadio vahendusel. Foto: Kuvatõmmis videost

Gaboni valitsus surus täna maha riigipöördekatse ja vahistas selle korraldajad, kes olid valdavalt sõjaväe nooremohvitserid, teatas valitsuse pressiesindaja Radio France International vahendusel.

Ametivõimud on saanud tagasi kontrolli rahvusringhäälingu kontori ja pealinna Libreville'i peamise liiklussõlme üle, mis olid ainsad alad, mille üle vandenõulased kontrolli haarasid, ütles pressiesindaja Guy-Bertrand Mapangou.

«Rahu on taastatud, olukord on kontrolli all,» ütles Mapangou. Tema sõnul on viiest üleskutsega esinenust neli vahistatud ja üks on põgenenud.

Pealinnas on kehtestatud liikumiskeeld ja internetiühendus on katkestatud. Tänavaid patrullivad tankid ja soomustatud sõidukid.

Sõjaväelased ründasid Gaboni riiklikku raadiot ning edastasid sealt kohaliku aja järgi kell 6.30 hommikul (Eesti aja järgi kell 7.30) sõnumi, kus teavitasid riigipöördest, millega enda sõnul soovitakse taastada demokraatia. Teatati ka rahvusliku päästenõukogu loomisest. 

Pöördumise edastas end Gaboni rahvuskaardi asejuhiks nimetanud leitnant Ondo Obiang Kelly. Ta on enda sõnul Gaboni kaitse- ja julgeolekujõudude noorliikmete patriootliku ühenduse president. Pöördumise järel kadus raadiosignaal.

Avalduses väidetakse, et president Ali Bongo tervislik seisund pole riigi juhtimiseks piisavalt hea. Noori inimesi kutsuti üles üheskoos olukorda riigis muutma. 

«Kui sa sööd, siis lõpeta. Kui sa jood, siis lõpeta. Kui sa magad, ärka üles. Ärata oma naabrid...tõuske üheskoos ja haarake tänavatel kontroll,» öeldi teadaandes. Sõjaväelane kutsus üles inimesi riigiasutusi ja lennujaamasid okupeerima. Gaboni ajakirjanduse teatel kuuldi pealinnas varahommikul ka laske.

Ali Bongo.
Ali Bongo. Foto: TIKSA NEGERI / REUTERS / Scanpix

Valitsev perekond on naftarikkas Gabonis viimased 50 aastat võimul olnud. Praegune president Ali Bongo hakkas riiki juhtima 2009. aastal. Väidetavalt tabas presidenti oktoobris insult ja ta viibib tänini Marokos ravil. 

Uue aasta puhul tehtud telepöördumises väitis 59-aastane president, et tunneb end hästi, kuid väitis, et on elanud üle rasked ajad. Sellega lootis riigipea lõpetada oma tervise kohta ringlevad kuulujutud. 

Sõjaväelaste sõnul olid nad presidendi teates pettunud, sest president üritab võimust meeleheitlikult kinni hoida. 

Bongo ja tema isa Omar on Gaboni juhtinud juba üle poole sajandi. Kriitikud süüdistavad perekonda riigi loodusvarade pealt rikastumises ja tulude rahvaga mittejagamises. Bongo võitis valimised uuesti 2016. aastal napi häälteenamusega. Valimistulemused on vaidlustanud opositsionäär Jean Ping, kes nimetab ennast Gaboni tõeliseks presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles