Trumpi järeleandmine: piirimüür võib betooni asemel olla ka terasest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump (ees) ja asepresident Mike Pence.
USA president Donald Trump (ees) ja asepresident Mike Pence. Foto: ERIK S. LESSER / EPA / Scanpix

USA president Donald Trump tegi eile esimese väikese sammu valitsuse osalise tööseisaku lõpetamise suunas.

Nimelt pakkus president, et tema kinnisideeks saanud müüri ehitamiseks USA-Mehhiko piirile võib betooni asemel kasutada ka terast. See võib olla katse leida kompromissi demokraatidega, kes keelduvad müüri rahastamisest.

President tegi pakkumise valitsuse osalise tööseisaku kolmanda nädala alguses. Tööseisaku tõttu on sajad tuhanded föderaaltöötajad jäänud palgast ilma.

Trump ähvardas välja kuulutada riikliku eriolukorra, et alternatiivsel teel müüri ehitamiseks raha leida. Kõik oleneb aga järgmiste päevade läbirääkimistest. Demokraadid on keeldunud 5,6 miljardi USA dollari eraldamisest, mida Trump ebaseadusliku sisserände peatamiseks küsinud on. 

Trump pole aga pidurit tõmmanud. Iga päev lajatab president Twitterisse mõne uue sõnumi müüri vajalikkuse kohta. Enne Washingtonist presidendi puhkeresidentsi Camp Davidisse sõitmist ütles Trump ajakirjandusele: «Tara või müür võib olla betooni asemel tehtud ka terasest, kui see inimesi aitab. See võib olla parem.»

Trumpi kabinetiülema kohusetäitja Mick Mulvaney ütles NBC-le, et terasest taraga nõustumine lubaks demokraatidel jääda kindlaks oma lubadusele müüri ehitamisest keelduda. Praegu pole selge, kas demokraadid näevad betoonmüürist loobumist kompromissina või mitte.

Demokraadid võivad Trumpilt nõuda ka teisi järeleandmisi, näiteks kaitset ebaseaduslikult lapsena USAsse saabunud immigrantidele. Küsida võidakse ka muutusi teiste eelarvesse planeeritud kulutuste osas.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles