USA dessantlaev saabus Mustale merele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS Fort McHenry Itaalia ranniku lähedal.
USS Fort McHenry Itaalia ranniku lähedal. Foto: USA merevägi

Mustale merele saabus eile õhtul USA dessantlaev USS Fort McHenry.

USS Fort McHenry läbis Bosporuse väina kell 20.10 ja saabus Mustale merele, teatasid Interfaxile asja tundvad allikad. Kehtiva korra kohaselt saatis seda väinas rannavalvekaater. 

USA 6. laevastiku juhataja viitseadmiral Lisa M. Franchetti andis eile laeva Mustale merele siirdumisest teada: «USS Fort McHenry Mustale merele siirdumine kinnitab meie kollektiivset otsustavust tagada Musta mere julgeolek ja kinnitab meie kindlaid sidemeid NATO liitlastega ning piirkonna partneritega. Meie korrapärased operatsioonid Mustal merel näitavad USA 6. laevastikule omast paindlikkust ja võimalusi.»

Laeva pardal on umbes 500 merejalaväelast. Sõjaväelaste ja tehnika rannikule toimetamiseks on laeval ka viis õhkpadjaga transpordikaatrit. USS Fort McHenry veeväljasurve on 16 100 tonni, pikkus 190 meetrit, see on relvastatud suurtükkide ja rakettidega.

Laev kuulub USA laevastiku dessant-löögirühma, mis asub praegu Vahemere idaosas. Sinna kuulub peale USS Fort McHenry veel universaalne dessantlaev USS Kearsarge ja dessantlaev USS Arlington.

Ukraina palus NATO toetust pärast Venemaa agressiooni Mustal merel 25. novembril. Montreux' konventsioon ei luba Musta merega mittepiirnevate riikide sõjalaevadel jääda sinna kauemaks kui kolmeks nädalaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles