Mida on vaja uue ettevõtte edukuse jaoks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: db.lv.

Hetkel toimib Eestis mugav ettevõtte asutamise protseduur. Kõik protsessid on hästi läbi mõeldud, mis annab uutele ettevõtjatele võimalust registreerida uus juriidiline üksus ilma suuremate raskusteta. Ettevõtjad alustavad uue äri ning järk-järgult koguvad kapitali oma firma arendamiseks.

Uue ettevõtte esimene tegevusaasta ei ole tavaliselt kõige lihtsam ning äärmiselt oluline, et selle aja jooksul firmal oleksid usaldusväärsed partnerid, kes pakuvad äri juhtimise jaoks vajalikke kvaliteetseid teenuseid. Just sellepärast on CSC Telecom töötanud välja spetsiaalse programmi, mis on mõeldud alustavate ettevõtete äritegevuse toetamiseks kõige raskemal esimesel aastal.

Kui inimesel on vähe kogemust äri arendamises, siis on tal tihtipeale nõrk ettekujutus sellest, mida tuleb teha, et tema ettevõtet tunnustaks nii valitsus, partnerid kui ka investorid. Iga ettevõte on esialgu vaid idee, kuid kõik tulevased edusammud, ebaõnnestumised, finantstegevus, toodete müük ja turundus sõltuvad peamiselt selle idee kommertspotentsiaalist.

Ettevõtte avamisel peaks teil olema selge arusaam, kes on teie kliendid ja mis sektoris te hakate töötama. Te peate teadma oma klientide vajadusi selleks, et pakkuda tooteid ja teenuseid, mis vastaksid nende vajadustele. Samuti tasub vaadata konkurentsi teie turusegmendis. Pärast konkurentide määratlemist ning nende pakkumise analüüsimist saate kindlaks teha oma konkurentsieelise ja juba selle põhjal arendada äri, korraldada müüki ja reklaami.

Uue ettevõtte avamisel peaksite hindama objektiivselt ka oma juhtimisoskusi. On inimesi, kes teavad, et nad oskavad hästi juhtida ning teevadgi seda edukalt. Kuid on ka neid, kes on ideaalne teise plaani ​​mängija või suudab lahendada mistahes probleemi, kuid ... tal on vaja inimest, kes teda juhiks. Kui olete selline inimene, siis kõige parem oleks, kui leiaksite oma ettevõtte jaoks head juhatajat, keda saate usaldada ning kellega koos saate mitte ainult koostada idee luukere, vaid suudate ka selle sisse elu hingata. Isegi kui te olete ideaalne juht, see pole veel edu võti. Teie peaksite koos oma meeskonnaga olema üks tervik. Ainult siis saate oma ideed edukalt ellu viia ning arendada jätkusuutlikku äri.

Motivatsioon on üks omadustest, mida on kindlasti vaja uue ettevõtte loomiseks ja seda ennekõike enesemotivatsioon ja enesedistsipliin, kuna selleks, et transformeerida idee kasumlikuks ettevõtteks, peate te koos oma meeskonnaga tegema kõvasti tööd. Hea juht peab isikliku eeskujuga näitama järjepidavust eesmärkide saavutamisel. See formeerib töötajate seas õiget suhtumist töösse. Juht, kes inspireerib oma töötajaid, tekitab lojaalsust, mis kindlasti parandab kogu meeskonna töö tulemuslikkust.

Alustavad ettevõtjad sageli kardavad ettevõtte registreerimise etappi, nende arust paljude formaalsuste ja nüansside tõttu. Kuigi tegelikult piisab ettevõtte avamiseks ID-kaardist, interneti juurdepääsu olemasolust ettevõtjate portaalile ja 190 eurost, mida tuleb maksta riigilõivuna. Tingimused on muutunud niivõrd paindlikuteks, et te isegi ei pea ettevõtte aktsiakapitali (2500 eurot) kohe sisse maksma. Registreerimise etappi läbisid edukalt kümned tuhanded ettevõtjad, kellest paljud on juba ammu teeninud oma esimese miljoni ning jätkavad edukat arenemist, nii et olge kindlad, et ka teie saate sellega hakkama.

Uue ettevõtte avamisel teil läheb kindlasti vaja rahalisi ressursse. Selleks, et vältida ebameeldivaid üllatusi, tuleks kindlasti eelnevalt teada saada mille eest, kui palju ja millal te peate maksma. Lisaks finantsküsimusele oleks kasulik selgitada enda jaoks ettevõtte käivitamise protsessi tervikuna. Tegelikult sellega saab toime tulla ka siis, kui teil puudub äri- või õigusalane kraad. Juhul kui teil ei ole soovi probleemi süveneda ning ettevõtte finantsseisund seda võimaldab, võite kutsuda kogenud konsultanti väljastpoolt.

Ettevõtte registreerimine on õnnelik ja tähtis hetk, kuid see on ainult teekonna algus. Ettevõtte tegevus hõlmab palkade välja maksmist, raamatupidamist, aruannete ettevalmistust, maksude ning arvete tasumist jne. Nendele protsessidele tuleks läheneda väga tähelepanelikult, et vältida stressi tekitavaid olukordi, kui midagi tuleb teha viimasel hetkel või isegi pärast tähtaega.

Samuti peaksite te oma ettevõtte tegevust hoolikalt planeerima ning määrama lühiajalisi ja pikaajalisi eesmärke. Kui teil on silma ees kindel eesmärk, mida on vaja saavutada teatud aja jooksul (näiteks aasta jooksul), siis on teil lihtsam koostada tegevuste plaan lühemaks perioodiks (näiteks igakuine plaan), mis kokkuvõttes viib teid üldeesmärgi saavutamiseni.

Loomulikult kõikide protsesside tundmine ja hea planeerimine ei ole veel eduvõti, kuna idee iseenesest on ainult kommertspotentsiaal, mida tuleb pidevalt arendada. Kogemus näitab, et tihtipeale on kõige olulisem uue ettevõtte tegevuse esimene aasta, kuna selle perioodi jooksul tuleb üle elada mitmeid riskitegureid. Eestis on palju noori ettevõtteid, kuid edukaid firmasid on nende seas tunduvalt vähem. Kui olete ettevõtet edukalt registreerinud, moodustanud usaldusväärset meeskonda, loonud ärisuhteid panga ja potentsiaalsete investoritega, siis võite hakata tegelema muude, kuid mitte vähem oluliste küsimustega, nagu näiteks partnerite ja tarnijate valik, sealhulgas sobiva telekom operaatori valik.

CSC Telecom on välja töötanud algatavate ettevõtete toetamise programmi, mis on mõeldud noortele (kuni 1 aasta) ettevõtetele. Kampaania raames saavad firmad kasutada CSC Telecom teenuseid 1000 euro ulatuses. Teenuseid saab kombineerida vastavalt oma vajadustele. Näiteks valida välja sobivad telefoninumbrid, tellida hostingu teenust, rentida ip-telefoni, proovida virtuaalsekretäri teenust jne. Lisainfot kampaania tingimuste kohta leiate lehel http://www.csc.ee/alustava-ettevotte-kampaania/.

Ettevõtluses on äärmiselt oluline, et esimene samm oleks õige, kuna sellest sõltuvad kõik edaspidised protsessid. Seetõttu võib mis tahes abi või nõu selle keerulise perioodi jooksul nihutada kaalud ühele või teisele poole ning viia just teie firma eduni.

Copy
Tagasi üles