Läti president usaldas valitsuse moodustamise Euroopa Parlamendi saadikule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krišjānis Kariņš.
Krišjānis Kariņš. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Läti president Raimonds Vējonis otsustas usaldada kolmanda valitsuse moodustamise katse Euroopa Parlamendi liikmele Arturs Krišjānis Kariņšile (Uus Ühtsus).

President ütles ajakirjanikele, et eelmise nädala kohtumistel väljendasid erakonnad valmidust teha kostööd Kariņši juhtimise all, see aga tähendab, et Kariņš võib saada seimienamuse toetuse. Ta kutsus Kariņši täna kohtumisele, et arutada valitsuse esimusi ja vastutusvaldkondade jaotamist erakondade vahel.

Kariņš teavitas presidenti võimalikust välis- ja kaitseministrist, kellega Vējonis nõusse jäi.

President soovis Kariņšile edu valitsuse moodustamisel, rõhutades, et erakonnad peavad sellele lähenema vastutustundlikult, samuti soovitas alustada tööd valitsusdeklaratsiooni kallal.

Vējonise sõnutsi ei saa see olema lihtne, sest erakonnad jagasid enne valimisi rohkelt lubadusi. Poliitikud peavad minema kompromissidele ja leppima kokku, et deklaratsioon oleks täidetav, ütles president.

Vējonis rõhutas, et valitsus tuleb kakku saada jaanuaris, sest riigil on palju tähtsaid ülesandeid. «Valitsuse kinnitamisega ei saa viivitada, seepärast kutsun üles lähenema sellele vastutustundlikult,» ütles ta.

Kariņš on nimetanud oma prioriteetidena rahandussektoris korra loomist, seaduslikkuse tugevdamist, võitlust korruptsiooni ja varimajandusega, haridusreformi jätkamist, elektrienergia komponendi ostusundi, haldusreformi ja demograafiat.

Koos Uue Ühtsusega plaanivad koalitsiooni moodustada Rahvuslaste Ühendus, Uus Konservatiivne Partei. KPV.LV ja ühendus Attīstībai/Par!.

Algselt võtsid valitsuse moodustamise läbirääkimistest osa ka Roheliste ja Talupidajate Liidu (ZZS) esindajad, kuid mitmete punaste joonte tõttu otsustati läbirääkimised lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles