Video: Ühendkuningriik katsetas kaubaliikluse toimimist leppeta Brexiti korral

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veokid teel Doveri sadamasse.
Veokid teel Doveri sadamasse. Foto: NEIL HALL / EPA / Scanpix

Ühendkuningriik katsetab, kuidas riigi maantee- ja praamivõrgustik tuleks toime leppeta Brexitiga.

Katse algas täna ja selle raames saadeti hulk veokeid kohalikust lennujaamast Doveri sadamasse. Eesmärgiks on teha selgeks, kui tõsiseid häireid leppeta Euroopa Liidust lahkumine 29. märtsil põhjustaks.

Ootuste kohaselt peaks leppeta lahkumine tooma kaasa tariifid ja tollipiirangud, mis aeglustaks praegu kiire voolavusega praami- ja rongiliiklust saare ja Euroopa vahel. Kardetakse, et tohutud liiklusummikud Doveri sadamas kahjustaks oluliselt kaubandust. Briti parlament hääletab lahkumisleppe üle järgmisel nädalal.

Plaanide kohaselt kasutataks Manstoni lennujaama 6000 veoki parkimisplatsina, et vältida ummikuid teedel. Täna võttis katsest osa vaid 87 veokijuhti, kellest mitmed nimetasid seda ajaraiskamiseks. 

Mõnede hinnangul on hea, et valitsus selliste asjade peale mõtleb, kuid sedavõrd väikeses mahus ei nähtud katsel suuremat mõtet. Juhtide sõnul tulnuks katsetus organiseerida tipptunni ajal.

«Kui aus olla, siis oli see ajaraisk. Vähemalt nad tegid midagi ja see töötas, aga 80 veokit pole meie arvates süsteemi testimine,» ütles üks juht. 

Veokid alustasid varavalges teekonda lennujaamast Doveri sadamasse, mis võtab igapäevaselt vastu umbes 10 000 masinat. Tee läbiti umbes ühe tunniga ja suuremaid ummikuid ei tekkinud.

Mõned Brexiti pooldajad on väitnud, et leppeta lahkumine ei tooks kaasa täiendavaid kontrolle. Prantsusmaa võimude sõnul tuleks aga läbi vaadata kõik toiduained ja üle piiri viidavad kariloomad. 

Maanteetranspordi ühingu sõnul on Ühendkuningriigi leppeta lahkumise puhul täidetavad dokumendid sedavõrd keerulised, et ühe masina puhul võtaks see aega kaheksa tundi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles