Juhtkiri: Suvepealinn ­vajab kolledžit

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli Pärnu kolledži tudengite arv on viimastel aastatel vähenenud, kuigi keskkoolilõpetajad peavad oluliseks kodulinnas kõrghariduse omandamise võimalusi.
Tartu ülikooli Pärnu kolledži tudengite arv on viimastel aastatel vähenenud, kuigi keskkoolilõpetajad peavad oluliseks kodulinnas kõrghariduse omandamise võimalusi. Foto: Ardi Truija

Tartu ülikooli eelarves vilgub punane tuluke: mujal linnades asuvate kolledžite tööshoidmiseks napib raha. Õnneks saadakse rektoraadis aru, et kolledžid pole ainult õppeasutused, vaid neil on suurem, regionaalne roll. Raha on sellegi­poolest juurde vaja. Õigupoolest ei ole selline olukord esimest korda, mistõttu on hariduse andmist kolledžites tublisti kokku tõmmatud.

Kolledžite hingeeluga enam kursis olijad ütlevad, et mured said alguse Jaak Aaviksoo haridusministrina töötamise ajal. Tasulise kaugõppe kadumine lõi augu Pärnu kolled­žigi eelarvesse.

Ometi oleme veendunud, et 17. mail 1996 majanduskooli baasil moodustatud kolledž peab Pärnus jätkama. Pärnu vajab kolledžit. Kõigepealt ­tuletagem meelde, et gümnaasiumilõpetajad on alati pidanud tähtsaks väljavaadet omandada kõrgharidus kodulinnas. Kõigil lastevanematel pole võimalik kindlustada järeltulijatele hariduse omandamine Tallinnas või Tartus, sest mujale õppima minekuga kaasnevad kulud on laastavad. Siit tulenebki tugev regionaalaspekt: kolledž lubab kitsamatest oludest noortel omandada kõrghariduse kodukohas.

Samal ajal pakuks huvi statistika, kui ­palju on neid välis- ja omamaiseid muudest linnadest pärit tudengeid, kes pärast lõpetamist jäävad Pärnusse.

Pärnus antav ­kõrgharidus peaks senisest rohkem arvestama ettevõtluse vajadusi.

Pärnu linnavalitsus on alati tähtsustanud koostööd TÜ siinse kolledžiga. Praegu on ­kujunenud olukord, kus linn peaks ulatama õppeasutusele abikäe. Pärnus antav kõrgharidus peaks senisest rohkem arvestama ettevõtluse vajadusi.

Ükski rahvusvaheline firma ei hakka tooma oma koolitusüksust Pärnu, pigem oodatakse, et vastavalt tööturu vajadustele õpetatakse tööjõud välja kohapeal. Summa, mida TÜ vajab kolledžite töö jätkamiseks, ei ole Eesti eelarvet vaadates üldse suur. Seega tuleb probleem mitmepoolses koostöös lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles