Itaaliat valitsevad populistid avaldasid toetust Prantsuse kollavestidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viie Tähe Liikumise juht Luigi Di Maio (vasakul) ja Põhjaliiga liider Matteo Salvini.
Viie Tähe Liikumise juht Luigi Di Maio (vasakul) ja Põhjaliiga liider Matteo Salvini. Foto: gregorio borgia / ap / Scanpix

Itaalia valitsuskoalitsiooni kuuluvate parteide juhid sekkusid Prantsusmaa siseasjadesse ning väljendasid täna oma toetust naaberriigis juba kaks kuud segadust tekitavatele nn kollavestidest meeleavaldajatele.

«Kollavestid, ärge lööge vankuma,» kirjutas asepeaminister Luigi Di Maio oma populistliku partei Viie Tähe Liikumise (M5S) blogis.

Sellega kordas ta oma valitsuskaaslase, siseministri ja samuti asepeaministri rollis oleva paremäärmusliku Põhjaliiga juhi Matteo Salvini varasemat mõtet. «Ma toetan ausate kodanike protesti presidendi vastu, kes valitseb oma inimeste kahjuks,» seisis Salvini avalduses, kus ta siiski mõistis hukka meeleavaldustel kasutatud vägivalla.

M5S on olnud otsedemokraatia eestkõnelejaks partei asutamisest saadik 2009. aastal ning täna pakkus Di Maio Prantsuse meeleavaldajatele võimalust kasutada nende nn Rousseau süsteemi, mille abil parandada oma organiseeritust ning koostada valimisprogrammi.

Di Maio partei kasutab enda seisukohtade kujundamiseks tihti veebiküsitlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles