Saksa andmevargus pandi toime vihast poliitikute vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa politsei vahistas ulatusliku andmelekke võimaliku toimepanija.
Saksamaa politsei vahistas ulatusliku andmelekke võimaliku toimepanija. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / Scanpix

Saksamaa politsei teatas täna, et seoses eelmisel nädalal ilmsiks tulnud ulatusliku andmelekkega vahistati Hesseni liidumaal 20-aastane kahtlusalune, kelle jaoks oli küberrünnaku ajend viha poliitikute ja avaliku elu tegelaste vastu.

«Frankfurdi prokuratuur ja Saksamaa Föderaalne kriminaalpolitsei (BKA) otsisid pühapäeval läbi 20-aastase kahtlusaluse korteri ja võtsid ta vahi alla,» ütles BKA täna tehtud avalduses. Eile õhutul noormees aga vabastati, sest tema vahi all hoidmiseks polnud õiguslikku alust.

Väljaande Der Spiegel sõnul on kahtlusaluse näol tegemist kooliõpilasega, kes elab oma vanemate juures. Oma arvuti oli ta jõudnud enne võimude saabumist hävitada. 

Föderaalse kriminaalpolitsei sõnul ütles mees uurijatele, et varastas ja avaldas andmed, sest oli nördinud poliitikute, ajakirjanike ja avaliku elu tegelaste sõnavõttude üle.

Veebikuritegudele keskenduva Frankfurti prokuratuuri büroo esindaja Georg Ungefuki sõnul ütles mees uurijatele, et tegutses üksinda. Ungefuk lisas, et prokuratuur pole leidnud tõendeid teiste inimeste osalusest.

Reedel teatas Saksa meedia, et kogu detsembri vältel avaldati nüüdseks suletud Twitteri kontodel ligi tuhande poliitiku, ajakirjaniku, näitleja ja muusiku isikuandmed. Seejuures langesid andmevarguse ohvriks Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja president Frank-Walter Steinmeier.

Eile teatati, et pühapäeval kuulati Heilbronni linnas üle 19-aastane IT-töötaja Jan Schuerlein ja otsiti läbi tema korter. Noormees kinnitas, et pole rünnaku toimepanija, aga tunnistas, et oli andmelekke taga oleva häkkijaga kontaktis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles