FAKTIKONTROLL: Kõigist rahvusvahelistest organisatsioonidest saab välja astuda

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeerium
Välisministeerium Foto: Peeter Langovits

Välisministeeriumi kinnitusel saab Eesti soovi korral kõigist rahvusvahelistest organisatsioonidest välja astuda, vastates nõnda Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna valimisprogrammis seisvale lubadusele välistada Eesti liitumine nende rahvusvaheliste organisatsioonidega, millest puudub väljaastumise protseduur või võimalus.

Rahvusvahelised organisatsioonid luuakse rahvusvaheliste lepingute alusel ja kõiki rahvusvahelisi lepinguid on võimalik lõpetada või neist taganeda, ütles välisministeeriumi pressiesindaja Postimehele. Selle eelduseks on riigisisese pädeva organi otsus, kelleks rahvusvaheliste organisatsioonide asutamislepingute puhul on riigikogu, ning lepingu hoidjale teate saatmine, lisas ta.

«Kui rahvusvahelise organisatsiooni põhikirjas puuduvad reeglid väljaastumise kohta, ei tähenda see, et väljaastumine ehk lepingust taganemine pole õiguslikult võimalik. Õiguslikult on kõikidest rahvusvahelistest lepingutest võimalik taganeda, esitades selleks lepinguhoidjale asjakohase teate,» märkis pressiesindaja.

EKRE lubab oma valimisprogrammis ka üle vaadata Eesti kuuluvuse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse, jätkates liikmesust vaid neis, mis edendavad Eesti huve.

Praegu on Eesti 330 erineva rahvusvahelise organisatsiooni liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles