Eesti Vegan Selts jagas tunnustust (1)

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõekuubik
Tõekuubik Foto: Eesti Vegan Selts

Eesti Vegan Selts jagas aasta alguses tänukirju neile, kes aitasid 2018. aastal aktiivselt veganlust edendada. Tunnustusega soovib selts tänada isikuid ja organisatsioone, kes oma tegevusega looma- ja keskkonnasõbralikuma ning tervema maailma loomisel eelmisel aastal silma jäid.

Tänukirja said perearst Marta Velgan, kokk Markus Mekk, MTÜ Vegan väljasõit, German Leiman ja Tiiu Lausmaa, vabatahtlik Helena Šegedin ning koer Svammi.  

Perearst Marta Velgan
Perearst Marta Velgan Foto: Eesti Vegan Selts

Perearst Marta Velgan pälvis kiituse veganluse tutvustamise eest meditsiinivaldkonnas. 2017. aastal läbiviidud uurimus «Veganite kogemused Eesti meditsiinisüsteemis» näitas, et veganid ei taju valdavalt arstide poolt tuge ja mõistmist oma toitumisvalikule ning leiavad, et tervishoiutöötajate teadmised veganlusest on puudulikud. Perearst Marta Velgan on jaganud tõenduspõhist infot vegantoitumise kohta ning aidanud edendada olulist koostööd veganite ja arstide vahel.

Kokk Markus Mekk
Kokk Markus Mekk Foto: Eesti Vegan Selts

Kokk Markus Mekk  tutvustab Vegan kokakooliga veganlust ja õpetab vegantoidu valmistamist lisaks erasektorile ka haridusasutustes, tehes tänuväärset tööd vegantoitlustuse edendamisel, kuna avalikus sektoris on veganite toitlustusvõimalused jäänud pigem tagasihoidlikuks. 

Pärjati ka MTÜ-d Vegan väljasõit vegan-kogukonna kokkutoomise eest vegan-väljasõidul. Uuringud on näidanud, et veganlusest loobumise põhjuseks on tihti just sotsiaalne tõrjutus ja erineva eluviisi tõttu enda üksikuna tundmine. Seetõttu ongi veganluses olulisel kohal kogukondlikkus ning võimalus suhelda sarnaste väärtushinnangute ja maailmavaatega inimestega. MTÜ Vegan väljasõit tõi suvel Aegviidu Puhkebaasi kokku veganid ja veganlusehuvilised, et nautida suvepäevi, süüa head toitu ning kuulata huvitavaid loenguid.

Veel tänati German Leimani ja Tiiu Lausmaad uute loomaõigusaktivismi vormide toomise eest Eestisse. Tänu noortele aktivistidele jõudsid eelmisel aastal Eestisse mujal maailmas populaarsed aktivismivormid, tõekuubik ja vigil. Mõlemad on rahumeelsed aktivismivormid, millega püütakse pöörata tähelepanu loomade olukorrale. Nn vigil on The Save Movement'i loodud meeleavaldus, kus tunnistatakse loomade viimast teekonda tapamajade juures ning jagatakse neile armastust. Tõekuubik on aga tänavaaktivismi vorm, kus maskides aktivistid näitavad möödujatele kaadreid loomade olukorrast tööstuses.  

Kiideti Eesti Vegan Seltsi toetajat ja vabatahtlikku Helena Šegedini väsimatu panuse eest seltsi töösse. 

Voldiku „Sissejuhatus veganlusse“ kaanestaar koer Svammi märgiti ära vahva koostöö eest veganluse levitamisel. Svammi on Eestist pärit varjupaigast päästetud koerake, kes elab praegu Islandil ja aitab oma looga näidata, et kõik loomad on tundevõimelised olendid, kes väärivad õiglust ja kaastunnet.

Eesti Vegan Selts on alates 2012. aastast tegutsev mittetulundusühing, mis jagab tõenduspõhist infot veganluse kohta ning tegeleb huvikaitse ja eestkostega. Seltsi eesmärgiks on ühiskonna muutmine keskkonnasõbralikumaks, eetilisemaks ja tervislikumaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles