Türgi keeldus kurde kaitsmast ja nõudis USA-lt Süüria baaside loovutamist (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: STR / EPA / Scanpix

Türgi ei lubanud Ühendriikidele kaitsta süüria kurdidest võitlejaid ning teatas, et USA peaks kõik kurdidele antud relvad tagasi võtma. Lisaks kutsus Ankara üles Washingtoni loovutama oma baase Süürias.

Seoses USA ilmse strateegiamuutusega Süüriast lahkumise asjus, kutsus Ankara üles Washingtoni oma baase loovutama. Ühendriikide vägede jäämine Süüria loodenurka ohustab Türgi plaane piiriülesteks rünnakuteks kurdi rühmituste vastu.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas täna parlamendi ees, et Türgi ei kavatse kunagi minna kurdide sõjalise tiivaga kompromissile ja USA administratsiooni üksused räägivad erinevaid asju. Hiljem keeldus Erdoğan parlamendisaalis viibinud Valge Maja riikliku julgeoleku nõuniku John Boltoniga kohtumast, jättes julgeolekunõuniku oma nõunikuga suhtlema.

«Mitte keegi ei peaks ootama Türgilt tagatisi terroriorganisatsioonile,» ütles Türgi presidendi nõunik İbrahim Kalın ajakirjanikele pärast kohtumist Boltoniga. «Ootame, et kõik välja antud relvad võetakse ära.»

Kurdide rahvakaitseüksused (YPG) ja Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF), milles kurdid moodustavad põhijõu, on etendanud USA juhitava koalitsiooni toetusel äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastases võitluses juhtivat rolli.

USA ja koalitsiooni sõjaline toetus on mõne erandiga kaitsnud süüria kurde ka Türgi vägede ja Süüria valitsusvägede rünnakute eest.

Ankara peab YPG-d keelatud Kurdistani Töölispartei (PKK) haruks. PKK on Türgi riigi vastu mässanud 1984. aastast saadik ning seda peavad terrorirühmituseks nii Ankara kui selle lääneliitlased.

USA välisminister Mike Pompeo ütles eile, et Türgi oli lubanud kaitsta Süüria kurdivõitlejaid pärast seda, kui Ühendriikide sõdurid Süüriast lahkuvad. 

Erdoğan ise nimetas aga tõsiseks veaks Boltoni pühapäevaseid märkusi, mille järgi sõltub USA vägede lahkumine Süüriast Türgi poolt terroristiteks nimetatavate kurdi võitlejate ohutuse tagamisest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles