USA riigitöötajad koguvad raha arvete maksmiseks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barrikaadid Kapitooliumi juures annavad märku osalise valitsusseisaku jätkumisest.
Barrikaadid Kapitooliumi juures annavad märku osalise valitsusseisaku jätkumisest. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / SCANPIX

Ameerika Ühendriikide valitsusseisakust mõjutatud riigitöötajad on pöördunud rahakogumisplatvormi GoFundMe poole, et saada toetust oma arvete maksmiseks.

Paljud valitsusseisakust mõjutatud töölised on algatanud veebikeskkonnas GoFundMe rahakogumiskampaania lootuses, et leidub abilisi, kes aitaks neil juba 18. päeva kestva palgata puhkuse üle elada. Kardetakse, et valitsusseisak võib jätkuda nädalaid, kui mitte kuid.

«President on öelnud, et võib pikendada seisakut mitme kuu või isegi aasta võrra. Kuniks seisak ei lõppe, muutuvad varud aina napimaks ning jooksevad viimaks täiesti tühjaks, nii et me ei suuda enam maksta üüri või kommunaalteenuste eest ega osta süüa. Iga summa, mida te olete valmis annetama, on tänuga vastu võetud,» lausus üks Massachusettsi osariigi ametnik Newsweekile.

Paljud riigitöötajad jätkavad tavapärase tegevusega, kuid ei saa valitsusseisaku ajal tehtud töö eest mingit tasu.

President Donald Trump peatas valitsuse töö 22. detsembril, kui demokraadid keeldusid eraldama Mehhiko piirile müüri rajamiseks 5,6 miljardit dollarit. Trump hoiatas, et seisak võib kesta pikalt, vajadusel kasvõi aastaid.

Valitsuse töö peatumine on mõjutanud sadu tuhandeid töötajaid. Kuigi paljud neist on väljendanud pahameelt, leidub neidki, kes Trumpi otsust toetavad.

Seni on nii Trump kui esindajatekoja demokraadid keeldunud oma põhimõtetest taganemast, viimased teatasid, et on valmis eraldama raha piirijulgeoleku parandamiseks, kuid mitte müüri ehitamiseks.

Trump ähvardas nädalavahetusel, et kui ta müürile rahastust ei saa, võib ta kuulutada välja riikliku eriolukorra, mis annaks presidendile õiguse võtta vastu seadusi Kongressi nõusolekuta. Seni pole kindel, kuidas ja mille alusel see võimalik oleks ning millised seaduslikud tagajärjed oleks sellisel otsusel Trumpile endale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles