Trump kasutas telepöördumist piirimüürist rääkimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ovaalkabineti akna tagant pöördumise ajal tehtud foto.
Ovaalkabineti akna tagant pöördumise ajal tehtud foto. Foto: KEVIN DIETSCH / POOL / EPA

USA president Donald Trump pöördus eile õhtul televisioonis otseedastatud kõnega rahva poole seoses niinimetatud piirimüüri tüliga.

Presidendi kõne teemaks oli olukord USA lõunapiiril, mida ta nimetas humanitaar- ja julgeolekukriisiks.

«See on kasvav kriis. Ebaseaduslik ja kontrollimatu sisseränne teeb kahju miljonitele ameeriklastele,» alustas Trump.

President tõi muu hulgas välja ebaseadusliku sisserändega kaasneva narko- ja tavakuritegevuse ning kahju majandusele koormates riigi ressursse ning vähendades töökohti ja sissetulekut. Presidendi sõnul on inimsmugeldajate jõukude ja kogu illegaalse immigratsiooni masinavärgi ohvrid eelkõige just naised ja lapsed.

President tõi välja USA uimastiprobleemid ja narkosurmad ning väitis, et Ühendriikides sureb käesoleval aastal uimastite tõttu rohkem inimesi, kui Vietnami sõjas.

«Kui palju ameeriklaste verd tuleb veel valada selleks, et kongress teeks oma tööd,» küsis Trump.

Trump rõhutas kõnes korduvalt, et piiritara on julgeoleku tagamiseks absoluutselt kriitilise tähtsusega.

«Julgeoleku- ja korrakaitseprofessionaalid on piirijulgeoleku tagamiseks taotlenud 5,7 miljardit maksva füüsilise barjääri püstitamist,» sõnas president.

«See ei ole moraaliküsimus, vaid küsimus on poliitikutes, kes ei taha mitte midagi ette võtta probleemide lahendamiseks, mida on eiratud juba kümnendeid. Kogu selle küsimuse saks lahendada kolmveerandtunnise kohtumise käigus,» tõdes Trump.

Demokraadid tegid telekanalis CNN koheselt vastupöördumise, milles esindajatekoja esimees Nancy Pelosi ütles, et president Trump hoiab oma piirimüüriga ameeriklasi pantvangis.

«President Trump peab lõpetama ameeriklaste pantvangis hoidmise, lõpetama kriisi isetootmise ja taasavama valitsuse,» ütles Pelosi.

Kongressi esindajatekojas enamuses olevate demokraatide sõnul on «kriis» Trumpi poolt ülepaisutatud ning et piirimüür on poliitiline trikk, mis ei ole väärt maksumaksjate raha.

Trump nõuab miljardeid oma piirimüürile ja kongresmenid ei taha talle seda anda. Vaidluse tõttu on USA riigiametite töö osaliselt seiskunud.

Pöördumine leidis aset kaks päeva enne seda, kui Trump külastab Mehhiko piiri.

USA meedia hinnangul kummagi poole teisipäevased pöördumised vastasseisus midagi oluliselt ei muuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles