Raport: Venezuelas piinatakse sõjaväelasi ja nende pereliikmeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela rahvuskaardi liikmed Caracases.
Venezuela rahvuskaardi liikmed Caracases. Foto: LUIS ROBAYO / AFP / Scanpix

Venezuela korrakaitsejõud on kinni pidanud ja piinanud sõjaväelasi süüdistatuna vandenõus president Nicolás Maduro valitsuse vastu, teatasid kaks inimõigusorganisatsiooni. 

Human Rights Watch ja Venezuela vabaühendus Foro Penal märkisid ühisraportis, et Lõuna-Ameerika riigi võimud on kinni pidanud ja piinanud ka mõne kahtlusaluse pereliikmeid.

Associated Press küsis siseministeeriumilt kommentaari, kuid seda ei õnnestunud kohe saada. Venezuela valitsus on tõrjunud varasemad teated piinamiste kohta ning väitnud, et järgib inimõigusi.

Maduro valmistub andma ametivannet teiseks kuueaastaseks ametiajaks, mida Ühendriigid ja enam kui kümme piirkonna riiki ebaseaduslikuks peavad.

Raportis analüüsiti 12 juhtumit 2017. ja 2018. aastast, mis puudutavad 32 inimest, teiste seas erinevas auastmes sõjaväelasi, aga ka tsiviilisikuid, keda süüdistatakse vandenõu sepitsemises valitsuse vastu. Raporti kohaselt võeti kinni ka mitme kahtlusaluse pereliikmeid. 

«Venezuela valitsus on rakendanud jõhkraid meetmeid sõjaväelaste vastu, keda süüdistatakse vandenõus selle vastu,» lausus José Miguel Vivanco, Human Rights Watchi Ameerikate osakonna juht. «Mõnel juhul, kui neil pole õnnestunud kahtlusaluseid leida, lähevad nad nende perede kallale.»

Inimõiguslaste andmeil on nende juhtumite taga enamasti sõjaväeluure või poliitiline politsei.  

Kinnipeetud on teatanud jõhkrast peksust, lämmatamisest, jalataldade lõikumisest žiletiga, elektrišokist, toiduta jätmisest, tualeti kasutamise keelamisest ja surmaähvardustest.

Vivanco sõnul koguti teavet otse kinnipeetuilt või nende sugulastelt. Raporti autorid küsitlesid Venezuelas elavaid inimesi telefoni teel ning usutlesid silmast-silma riigist pagenud sõjaväelasi ja nende perekondi.

Foro Penali advokaadid nõustasid osa kinnipeetuid kohtuprotsessi ajal. 

Mõlema inimõigusorganisatsiooni andmeil järgivad rikkumised sama mustrit, mida Venezuela julgeolekuteenistused rakendasid tänavameeleavaldustel aastail 2014 ja 2017. 

2014. aastast saadik on Human Rights Watch dokumenteerinud enam kui 380 julma, ebainimliku või alandava kohtlemise juhtumit valitsuse vastaste või oletatavate vastaste suhtes, neist 31 juhtumit Venezuelas.  

Alates 2014. aastast on valitsuvastaste protestidega seoses Foro Penali andmeil vahistatud üle 12 800 inimese, sealhulgas üle 800 tsiviilisiku, kelle sõjaväekohus 2017. aastast saadik süüdi mõistis.

Kuid mõlema inimõigusorganisatsiooni andmeil ei ole ühtegi kõrget ohvitseri vastutusele võetud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles