Video: Kimi soomusrong lahkus Pekingist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-uni soomusrong Pekingis.
Kim Jong-uni soomusrong Pekingis. Foto: STR / AFP / Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un lahkus täna Pekingist, kus arutas ilmselt oma võtmeliitlasega strateegiat enne oodatavat teist tippkohtumist USA presidendi Donald Trumpiga. 

Kim saabus oma neljandale Hiina-visiidile eile, kus külastas Pekingis üht tehast ja kohtus president Xi Jinpingiga.

Põhja-Korea liidri autokolonni nähti saabumas Pekingi keskraudteejama varasel pärastlõunal ning peagi pärast seda lahkus Hiina loodepiiri suunas ka tema rong.

Etteteatamata visiiti varjutas suuresti saladusloor. Kimi Pekingis viibimise üksikasju ei esitanud kumbki osapool.

Kim kohtus tunniks Xi Jinpingiga eile, mis arvati olevat tema sünnipäev. Hiljem õhtustasid mõlemad liidrid koos abikaasadega Suures Rahvahoones, vahendas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap. 

Kimi autokolonn.
Kimi autokolonn. Foto: Andy Wong / AP

Kohtumine keskendus Yonhapi andmeil Kimi oodatavale kohtumisele Trumpiga. 

Oma uusaastakõnes oli Kim hoiatanud, et Pyongyang võib muuta oma lähenemist tuumakõnelustele, kui Washington sanktsioone jätkab. 

Suhted Hiina ja Põhja-Korea vahel on viimastel aastatel Pyongyangi tuumategevuse tõttu allamäge läinud, kuid Kim on siiski teavitanud Xid oma tegemistest Ühendriikide ja Lõuna-Koreaga. 

«Et seista vastu USA survele, peab ta suhtlema eelnevalt Xiga, et vaadata, milliseid samme ta saab Trumpi suhtes astuda,» lausus Pekingis elav sõltumatu poliitkommentaator Hua Po.

«Kim vajab Xi toetust, et taotleda USA-lt sisulisi samme, nagu abi osutamine Põhja-Koreale ja suhete normaliseerimine,» lisas Hua. 

Kim valis mullu oma esimese välisvisiidi sihtpunktiks Hiina ning alles seejärel kohtus Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ja Trumpiga. 

Trump teatas pühapäeval, et USA ja Põhja-Korea peavad kõnelusi järgmise tippkohtumise toimumispaiga üle. 

Ühendriikide ja Põhja-Korea läbirääkimised Pyongyangi tuumaarsenali üle on takerdunud pärast juunikuist tippkohtumist Singapuris, kus tehti ebamääraselt sõnastatud avaldus tuumarelvitustamise kohta. 

USA nõuab ÜRO sanktsioonide jätkamist, kuni Põhja-Korea oma relvadest loobub, Pyongyang soovib aga leevendust kohe. Hiina tahab samuti meetmete leevendamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles