Hongkong plaanib keelata Hiina hümni teotamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinameelsed Hongkongi elanikud.
Hiinameelsed Hongkongi elanikud. Foto: Bobby Yip / Reuters / Scanpix

Hongkong avalikustas täna seaduseelnõu, mille järgi ootaks kuni kolmeaastane vanglakaristus Hiina hümni teotavaid isikuid.

Eelnõu läheb erihalduspiirkonna parlamendis esimesele lugemisele 23. jaanuaril ning seab vastamisi ametivõimud, keda Hiina survestab oma seadusi üle võtma ning demokraatiaaktivistid, kelle sõnul võetakse Honkongilt pikkamööda vabadusi.

Hongkongis on seadust kaalutud alates sellest, kui Hiina koostas seaduse, milles määrati kindlaks kohad ja viisid, kuidas hümni tohib laulda. Näiteks ei tohi seda laulda pidudel, pulmades ega matustel, samuti ei tohi seda teha liiga kiiresti ega liiga aeglaselt.

Täna avaldatud eelnõu näitab, et piirkond plaanib viia end vastavusse mandri-Hiinaga ja kehtestada kolmeaastase vanglakaristuse hümni tõsise teotamise eest.

Eelnõus keelatakse hümni mängimine moonutatud või austusetul viisil, mille eesmärgiks on hümni solvata. Samuti keelatakse muuta hümni sõnu või viisi. Lisaks vanglakaristusele on rikkujad silmitsi ka kuni 50 000 Hongkongi dollari ehk umbes 6000 USA dollari suuruse rahatrahviga.

Põhiseaduse ja mandriasjade kantsler Patrick Nip ütles ajakirjanikele, et seadus säilitab riigihümni auväärsuse ja edendab austust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles