Keskerakonnale viidi raha ka kilekotiga: vaata, kes kui palju erakonnale kokku annetas (36)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepp ja Edgar Savisaar aastal 2002.
Evelyn Sepp ja Edgar Savisaar aastal 2002. Foto: Peeter Langovits

Endine keskerakondlane Evelyn Sepp ütles, et tõi 2006. aastal erakonnale annetusi kilekotiga. Toonaseid andmeid vaadates selgub, et paljud erakonna tipp-poliitikud tegid samal aastal suuri annetusi, sealhulgas tänane peaminister Jüri Ratas.  

Endine keskerakondlane Evelyn Sepp rääkis rahvusringhäälingule, et kümmekond aastat tagasi oli tavaks teha varjatud annetusi kõikides erakondades. Tavapärane oli teha sularahaannetusi. «Jah, ka mina olen seda teinud,» ütles Sepp. 

Keskerakonna oma kodulehelt leitavatest andmefailidest on näha, et Sepp annetas 2006. aastal erakonnale aastaga 32 900 krooni.

Kuid toona tegid erakonnale suuri annetusi ka teised täna Eesti poliitika kõige kõrgemasse tippu tõusnud poliitikud, sealhulgas ka peaminister Jüri Ratas. 

Toona Tallinna linnapea rolli täitnud Ratas annetas aastaga 41 840 krooni. Keskmine palk oli toona 10 000 krooni, Ratas teenis linnapeana ühes kuus kätte umbkaudu 30 000 krooni. Peaminister Jüri Rataselt pole õnnestunud Postimehel kommentaari saada. Lisaks tegi ebastabiilse rütmiga annetusi ka Ratase isa. 

Pealtnägijale ütles Ratas, et tema pole Evelyin Sepa kirjeldatud kilekotiraha liigutamistega seotud. «Kui keegi on toonud kilekotiga sularaha, sealhulgas ka 2006. aastal, siis tuleb sellest anda korrakaitseorganitele teada. Ma ei ole osalenud selles,» kinnitab peaminister.

Kummalisena näivad ka teiste erakonnaliikmete annetused. Näiteks Mihhail Stalnuhhin tegi 2006. aasta 5. juulil Eesti keskmise palga suuruse annetuse. Kaks päeva hiljem edastas Stalnuhhin erakonna kontole uuesti 10 000 krooni. Ja vähem kui kuu hiljem veel 10 000 krooni. Seega tegi mees ühe kuu jooksul erakonnale kokku 30 000-kroonise kingituse. 

Lisaks paistavad annetajate nimekirjast silma avalikkusele tundmatud nimed, kes on samuti lühikese perioodi jooksul teinud suuresummalisi annetusi. Üheks selliseks on Jana Mikk, kes tegi 2006. aasta lõpus 20 000-kroonise ja järgmise aasta alguses 10 000-kroonise kingituse. Mikk kandideeris 2005. aastal kohalike omavalitsuste valimisel Keskerakonna nimekirjas, kuid valituks ei osutunud. 

Kokku tehti Keskerakonnale 2006. aastal annetusi ligi 7 miljoni krooni eest. Pole teada, kui suur osa sellest tehti sularahas.

Keskerakondlane Evelyn Sepp ütles täna rahvusringhäälingule, et erakonna juhatuses olevad inimesed pidid teadma erakonna rahaasjadest. «Erakonna juhatuses olevad inimesed ei saa olla nii rumalad, et ei tea, kuidas erakonna tulud ja kulud tekivad.»

Peaminister Jüri Ratase annetuste kohta ütles Sepp, et see on tema valik otsustada, mida tal avalikkusele öelda on. 

Keskerakonna avalike suhete juht Andre Hanimägi rääkis, et Eesti Keskerakonnas on kokku lepitud, et riigikogu liikmed, ministrid ning Tallinna linnajuhid annetavad erakonnale osa oma sissetulekust.

«2006. aastal annetas toonane Tallinna linnapea Jüri Ratas eraisikuna Keskerakonnale 12 kuu jooksul kokku 41 840 krooni,» ütles Hanimägi, lisades, et Ratas on teinud samas suurusjärgus annetusi ka järgnevatel aastatel.

2006. aastal kuulusid erakonna juhatusse Jaak Aab, Marika Tuus, Enn Eesmaa, Heimar Lenk, Mailis Reps, Ain Seppik, Aadu Must, Andres Vään, Eevi Paasmäe, Jüri Ratas, Tõnu Anton, Jaan Kundla, Henri Kaselo, Vilja Savisaar, Toomas Varek, Siiri Oviir ja Edgar Savisaar.

Järelevalve: ainult erakonna juhid teavad tõde

Erakondade järelevalve komisjoni aseesimees Kaarel Tarand tõdes, et toona käisidki asjad teistmoodi. «Erakonna rahastamise järelevalve seadust muudeti 2011. aastal. Siis tekkis järelevalve komisjon, enne seda kuulus rahastamise järelevalve riigikogu erikomisjoni kätte, kes kunagi ei leidnud midagi,» ütles Tarand. 

Tarand selgitas, et sularaha kontole panemises pole midagi ebaseaduslikku, aga küsimus on, kas see raha võis pärineda mõne anonüümse annetaja poolt. «Talle võidi teha kontole ülekanne, Sepp võttis välja ja viis sularahas erakonna kontole,» ütles Tarand. 

Kuidas saada teada, kui suur osa annetustest tehti sularahas? Tarandi hinnangul on see ülimalt keeruline. «Ainult erakonna juhtpersoonid teavad seda ja nemad midagi ei ütle. Räägivad, et rahadega tegeles raamatupidaja ja nüüd on juba uus teenusepakkuja ja nii edasi,» ütles ta.

Tarand ei usu, et Sepa väljaütlemistest sisulist kasu on. «Need on lootusetult aegunud juhtumid. Järgmisel neljapäeval on koosolek, kus arutatakse, kas võetakse ette see teema. Meile teadaolevalt suuri sularahakassasid tänapäeval ei ole. Aga toona oli teine aeg, asjad käisid teistmoodi,» ütles Tarand.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles