Itaalia siseminister otsib Poolast liitlasi europarlamendi valimisteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia siseminister Matteo Salvini.
Itaalia siseminister Matteo Salvini. Foto: AMMAR AWAD / REUTERS / SCANPIX

Itaalia siseminister Matteo Salvini külastab Varssavit, et kohtuda Poola mõjuvõimsa valitsuspartei esimehe ja siseministriga ning uurida võimalusi kevadisteks Euroopa Parlamendi valimisteks ühisrinne moodustada.

Maikuistest europarlamendi valimistest tõotab tulla võitlus Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni juhitava Euroopa Liidu meelse leeri ja populistlike euroskeptikute vahel, kelle eesotsas on Salvini.

Salvini kavandatavat kohtumist Poola võimuerakonna juhi Jarosław Kaczyńskiga jälgitakse tähelepanelikult, sest see peaks näitama, kas itaallasel õnnestub koondada rahvuslased kogu Euroopa tasandil.

Salvini Põhjaliiga ja Kaczyński Õiguse ja Õigluse partei on mõlemad migratsioonivastased ega ole rahul EL-i toimimispõhimõtetega.

«Erinevaid liikmesriike koheldakse väga sarnastes olukordades üsna erinevalt, nii et ilmselt on see diskrimineerimise definitsioon,» ütles Poola peaminister Mateusz Morawiecki täna USA ringhäälingule CNBC.

«Ühe riigi eelarvedefitsiit on 2,4 protsenti, teisel aga üle 3 protsendi. Ja mingitel muudel põhjustel koheldakse neid erinevalt,» sõnas ta Itaalia ja Prantsusmaa eelarvepuudujäägile ning Rooma ja Brüsseli selleteemalistele vaidlustele viidates.

«Brüssel ei tohiks kohelda riike nii erinevalt,» lisas ta ja kinnitas, et nad on Salviniga paljudes Euroopa asjades ühel nõul.

Poola suhtub aga umbusuga Salvini sidemetesse Venemaaga ning see võib koostööle takistuseks saada.

Salvini võib püüda ühendada europarlamendi Rahvaste ja Vabaduste Euroopa fraktsiooni – kuhu kuulub ka tema Põhjaliiga – Euroopa Konservatiivide ja Reformistide blokiga, kuhu kuulub Õigus ja Õiglus, et luua ühtset ja võimast euroskeptilist jõudu Euroopa Parlamendis.

Eelmisel aastal kohtus Salvini koostöö arutamiseks Ungari peaministri Viktor Orbániga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles