FAKTIKONTROLL: Venelased ei ole massiliselt Põhja-Tallinnast ära kolinud (1)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Kallas
Foto: Erik Prozes, Eesti Meedia
Kristina Kallas Foto: Erik Prozes, Eesti Meedia Foto: Erik Prozes / Postimees

Venelased ei ole viimastel aastatel massiliselt Põhja-Tallinnast ära Lasnamäele kolinud, ehkki erakonna Eesti 200 juht Kristina Kallas sellisele trendile viitab.

Kallase sõnul saavad eestlased endale lubada kinnisvara pealinna kallimates rajoonides ning nad on Lasnamäelt ära kolinud ning venelased on Põhja-Tallinnast kolinud Lasnamäele. Kallas ütles Postimehele, et tema väite aluseks on inimgeograafide uuringud, mille järgi on etniline geograafiline eraldatus Tallinnas nõukogude ajaga võrreldes suurenenud.

Eesti 200 juht viitas eelmise aasta lõpus Tartu ülikoolis kaitstud Kadi Mägi doktoritööle, mis kinnitab, et nõukogude perioodist päritud kõrge etniline elukohasegregatsioon Tallinnas on siiani püsinud ja isegi kasvanud. Doktoritöö väidab, et venelased on viimastel aastatel olnud vähemobiilsed ja nende elukohamustrid sarnanevad nõukogude ajal väljakujunenud mustritele. Kui venelased pealinna piires elukohta vahetavad, siis valivad nad sageli uueks koduks sarnase keelelise keskkonna ning eelistavad paneelelamute piirkondi, mis juba nõukogude ajal nende keelerühmale omaseks said.

Tallinnasisese rände puhul on uuringu kohaselt venelaste olulisemateks sihtkohtadeks Lasnamäe, Õismäe, Mustamäe ja Pelguranna.

Statistikakogumiku «Tallinn arvudes» andmetel elas 2012. aastal Põhja-Tallinnas 46 protsenti venelasi ja 2018. aastal 41 protsenti. Lasnamäel elas 2012 venelasi 59 protsenti ja eelmisel aastal 62 protsenti. Eestlasi elas Põhja-Tallinnas 2012. aastal 44 protsenti ja 2018. aastal 49 protsenti, Lasnamäel vastavalt 28 protsenti ja 26 protsenti.

Tallinna elanike koguarv on aasta-aastalt kasvanud. 2003. aasta alguses elas linnavalitsuse andmetel Tallinnas 377 890 inimest, neist Lasnamäel 109 516 ja Põhja-Tallinnas 53 696. Selle aasta 1. jaanuaril elas pealinnas 453 033 inimest, neist Lasnamäel 120 408 ning Põhja-Tallinnas 69 795.

Eelmisel aastal moodustasid eestlased pealinna elanike üldarvust 53 protsenti ja venelased 37 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles