Hiina avaldas toetust USA ja Põhja-Korea liidrite uuele kohtumisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping ja Kim Jong-un.
Xi Jinping ja Kim Jong-un. Foto: XINHUA / REUTERS

Hiina president Xi Jinping ütles Pekingis Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile, et Peking toetab igati USA ja Põhja-Korea liidrite järgmist kohtumist, edastasid neljapäeval riiklikud uudisteagentuurid Xinhua ja KCNA.

Xi väljendas muu hulgas lootust, et pooled teevad kohtumisel vajalikke järeleandmisi kokkuleppeks. Hiina omalt poolt on valmis positiivseks ja konstruktiivseks rolliks Korea poolsaare denukleariseerimise edendamisel.

"Poliitiliseks lahenduseks Korea poolsaarel on olemas haruldane ja ajalooline võimalus," märkis Xi.

Kim lubas omalt poolt, et Põhja-Korea jätkab järgmistel kohtumisel pingutusi tulemuste saamiseks, millega rahvusvaheline kogukond võib rahule jääda.

Kim väljendas kohtumisel ühtlasi muret seoses denukleariseerimiskõneluste ummikseisuga.

"Kim väljendas muret seoses takerdunud denukleariseerimiskõnelustega ning ummikseisuga USA ja Põhja-Korea suhete parandamisel," kirjutati KCNA uudises.

Kim kinnitas ühtlasi taaskord, et Pyongyangi seisukohad dialoogi läbi rahumeelse lahenduse leidmisel pole muutunud.

Kim lahkus kolmapäeval Pekingist, olles külastanud oma võtmeliitlast, et tõenäoliselt arutada strateegiat enne oodatavat teist tippkohtumist USA presidendi Donald Trumpiga. Kim saabus oma neljandale Hiina-visiidile teisipäeval, külastades üht tehast ja kohtudes president Xi Jinpingiga.

Etteteatamata visiiti varjutas suuresti saladusloor. Lisaks Kimi viibimisele Pekingis muid üksikasju tema ajakava kohta siiani esitanud kumbki osapool.

Kohtumine keskendus uudisteagentuuri Yonhap andmetel Kimi oodatavale kohtumisele Trumpiga.

Oma uusaastakõnes oli Kim hoiatanud, et Pyongyang võib muuta oma lähenemist tuumakõnelustele, kui Washington sanktsioone jätkab. 

Suhted Hiina ja Põhja-Korea vahel on viimastel aastatel Pyongyangi tuumategevuse tõttu allamäge läinud, kuid Kim on siiski teavitanud Xid oma tegemistest Ühendriikide ja Lõuna-Koreaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles