Kongo DV presidendivalimised võitis opositsioonikandidaat Tshisekedi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felix Tshisekedi.
Felix Tshisekedi. Foto: BAZ RATNER / REUTERS

Kongo Demokraatliku Vabariigi valimised võitis opositsioonikandidaat Félix Tshisekedi, kes nimetas ametist lahkuvat presidenti partneriks demokraatliku muutuse läbiviimisel riigis.

«Kogudes 38,57 protsenti häältest on Félix Tshisekedi ametlikult kuulutatud Kongo Demokraatliku Vabariigi presidendiks,» ütles keskvalimiskomisjoni juht Corneille Nangaa.

«Avaldan austust president Joseph Kabilale ja täna ei peaks me nägema temas enam vastast, vaid pigem partnerit demokraatliku muutuse läbiviimisel meie riigis,» sõnas valimised võitnud Tshisekedi oma erakonna Demokraatia ja Ühiskondliku Progressi Liit (UDPS) peakorteri ees toetajatele. 

Alates 2001. aastast Kongo DV-d valitsenud Kabila soosik Emmanuel Ramazani Shadary jäi valimistel Tshisekedi ja teise opositsiooni kandidaadi Martin Fayulu järel kolmandaks. 

Fayulu mõistis valimistulemused hukka kui võltsitud, fabritseeritud ja väljamõeldud ja kuulutas, et need ei peegelda tõde valimiskasti juures. «See on valimisputš, see on mõistetamatu,» lausus Fayulu ja kutsus kongo rahvast tõusma kui üks mees võidu kaitsele. 

Kongo Demokraatliku Vabariigi pealinnas Kinshasas toodi eile presidendivalimiste tulemuste väljakuulutamise ajaks tänavatele täiendavad julgeolekujõud. Märulipolitsei ja soomukid on asunud turvama Kongo DV valimiskomisjoni hoonet. 

Kongo DV politseinikud riigi pealinnas Kinshasas.
Kongo DV politseinikud riigi pealinnas Kinshasas. Foto: Baz Ratner / REUTERS / Scanpix

Presidendivalimised korraldati 30. detsembril ning esialgsete valimistulemuste avaldamise tärmin oli 6. jaanuar. Valimisametnikud teatasid hiljem tulemuste väljakuulutamise edasilükkamisest sellesse nädalasse.

Kongo Demokraatliku Vabariigi katoliku kirik on hoiatanud valimiskomisjoni, et ebaõigete presidendivalimiste tulemuste avaldamise korral võib puhkeda rahvaülestõus. Aafrika suuruselt teises riigis suure mõjuvõimuga katoliku kirik on varem öelnud, et selle andmetel on valimistel selge võitja. Valimisi vaatles kõigis valimisjaoskondades umbes 40 000 kiriku vaatlejat.

Kongo võimupartei, mis toetab ametist lahkuda lubanud riigipea Joseph Kabila soosikut Shadaryt, nimetas kiriku suhtumist vastutustundetuks ja anarhistlikuks. Shadary peamised konkurendid valimistel olid opositsionäärid Fayulu ja Tshisekedi.

Mitu olukorraga kursis olevat diplomaati ütlesid uudisteagentuurile AP, et katoliku kiriku kogutud andmetel võitis Fayulu absoluutse häälteenamuse. Kahe anonüümsust palunud diplomaadi sõnul näitasid kõigi nelja suurema vaatlusmissiooni, teiste seas Aafrika Liidu ja Lõuna-Aafrika Arenguühenduse (SADC) missioonid Fayulu võitu.  

CENI kehtestatud ajakava järgi kuulutatakse lõpliku valimistulemused välja 15. jaanuaril ning uus president peaks ametivande andma kolm päeva hiljem. 

Hääleõiguslikke kodanikke on Kongo DVs 40 miljonit, kuid valimisi on tumestanud hääletamise edasilükkamine Põhja-Kivu provintsis ebolaepideemia ja riigi edelaosas Yumbis kogukondadevahelise vägivalla tõttu. See puudutab umbes 1,25 miljonit valijat.

Lääneriigid jälgivad Kongo DV presidendivalimisi tähelepanelikult, sest protsess on 1960. aastal iseseisvunud endise Belgia koloonia esimene katse rahumeelselt võimu vahetada.

Kongo DV on Sahara-taguse Aafrika suurim riik pindalaga on 2,3 miljonit ruutkilomeetrit, mis on umbes kaks kolmandikku Lääne-Euroopast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles