Türgi lubas USA viivituse korral Süüria kurdivõitlejaid rünnata (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi väed Süüria põhjaosas Manbiji linna lähedal.
Türgi väed Süüria põhjaosas Manbiji linna lähedal. Foto: STR / EPA / Scanpix

Türgi alustab rünnakut Süüria kurdi võitlejate vastu, kui USA lükkab edasi vägede väljaviimise kodusõjast laastatud riigist, ütles Türgi välisminister täna.

«Kui vägede väljaviimine lükatakse edasi sellise naeruväärse põhjendusega, nagu türklased paneksid kurdide suhtes toime massimõrva, mis ei vasta tõele, rakendame seda otsust,» ütles välisminister Mevlüt Çavuşoğlu telejaamale NTV.

Detsembri keskel teatas USA president Donald Trump vägede koju toomisest ja siis ütlesid USA ametnikud, et seda tehakse 30 päeva jooksul. Eelmisel nädalal asus Trump aga oma sõnu sööma, kui ütles hoopis, et väed tuuakse Süüriast välja aeglaselt ning seni võitlevad nad ISISe mässulistega.

USA rahvusliku julgeoleku nõuniku John Boltoni sõnul sõltub USA vägede Süüriast välja viimine teatud eeltingimuste täitmisest, mistõttu ütles ta sel nädalal, et kavatseb paluda reisil Ankaralt kinnitust, et Põhja-Süüria kurdid võivad tunda end turvaliselt.

Ühendriikide välisminister Mike Pompeo ütles eelmisel nädalal USA vägede väljatoomist Süüriast kommenteerides: «Tähtis on tagada, et türklased ei tapaks maha kurde, kaitsta usuvähemusi seal Süürias. Kõik need asjad on endiselt osa Ameerika missioonist.»

Kurdide rahvakaitseüksused (YPG) ja Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF), milles kurdid moodustavad põhijõu, on etendanud USA juhitava koalitsiooni toetusel äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastases võitluses juhtivat rolli.

Ankara peab YPG-d keelatud Kurdistani Töölispartei (PKK) haruks. PKK on Türgi riigi vastu mässanud 1984. aastast saadik ning seda peavad terrorirühmituseks nii Ankara kui selle lääneliitlased.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles