Video: Venemaa kinnitas, et Uus-Meremaa kohal lennanud tulekera oli nende satelliit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atlandi ookeani kohal tükkideks purunenud Vene satelliit.
Atlandi ookeani kohal tükkideks purunenud Vene satelliit. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Venemaa kinnitas, et laupäeval Uus-Meremaa taevalaotuses sähvatanud tulekera oli üks nende satelliitidest, mis atmosfääri sisenedes süttis, vahendab Guardian.

Satelliidi dramaatilise languse jäädvustasid telekaamerad, mis edastasid kriketimängu Uus-Mermaa ja Sri Lanka vahel. Mängu kommentaator arvas alguses, et tegu on meteoriidilangusega.

Vene kosmosevägede esindaja sõnul suunati etteplaneeritud operatsiooni käigus orbiidilt välja Kosmos 2430 satelliit, mille ülesanne oli hoiatada ballistiliste rakettide lansseerimise eest ja neid tuvastada.

«Satelliit põles täielikult tihedas atmosfääris Atlandi ookeani kohal umbes 100 kilomeetri kõrgusel,» teatas Vene kosmosevägi ja lisas, et satelliidi saabumine maale oli kogu aja nende kontrolli all. Seadme kasutamine lõpetati 2012. aastal ja see saadeti orbiidile 2007. aastal.

Venemaa viib hetkel läbi Nõukogude- aegsete raketijälgimissüsteemide väljavahetamist kaasaegsemate ja võimsamate «Tundra» satelliitide vastu. Esimene «Tundra» saadeti orbiidile 2015. aastal.

Põhja-Ameerika õhu- ja kosmosekaitse väejuhatus (NORAD) kinnitas samuti, et ere tuluke taevas oli Kosmos 2430.«Esialgu nägi see välja justkui lennuk, kuid siis purunes see miljoniks tükiks – justkui ilutulestik,» kirjeldas nähtut uusmeremaalane Steve Bloor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles