Leedu seimisaadik: Lukašenko tahab paremat läbirääkimispositsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko. Foto: Reuters/ScanPix

Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenko soov leida Vene naftale alternatiiv ja uurida võimalust tarnida Valgevenele naftat Baltimaade sadamate kaudu on vaid katse tugevdada läbirääkimispositsiooni Moskva ees, ütles Leedu seimi energiakomisjoni esimees neljapäeval.

Lukašenko andis neljapäeval valitsusele ülesande leida võimalus tarnida Valgevenele naftat Baltimaade sadamate kaudu.

«Need on ilmselt need iga-aastased Lukašenko mängud, nagu ma neid näen. Ta käib välja kaardi, et sobitab Euroopaga sõprust ja et tal on võimalus seda tuua läbi Musta mere või Läänemere. Seega need asjad muudkui korduvad, aga tema liikumisruum jääb aina väiksemaks,» ütles Vigilijus Poderys BNS-ile.

Poderys kahtleb, et Lukašenko katset saadab edu, sest Minsk ei ole veel tuvastanud alternatiive Vene naftale. Ta märkis ka, et Valgevenel ei ole praegu teist naftatrassi ega kindlaid projekte selle rajamiseks.

Samas ei tohiks Leedu tema sõnul energiatransiidi võimalust Valgevene jaoks välistada, juhul kui olud muutuvad.

«Üldiselt, rääkides energiatransiidist Valgevenesse, olgu see siis gaas või nafta, ma ei välistaks seda võimalust lähitulevikus. Ma räägin põhimõtteliselt. Praegused idariikide liidrid mingil hetkel lahkuvad või nende poliitikad muutuvad, ma olen selles kindel. Meil peaks alati sellised võimalused meeles olema,» märkis Poderys.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles