Ametnik: USA sõjavägi on osa varustust Süüriast välja viinud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Süüria põhjaosas patrullimas.
USA sõdurid Süüria põhjaosas patrullimas. Foto: AFP / Scanpix

USA sõjavägi on viinud Süüriast välja osa varustust, kinnitas neljapäeval kaitseametnik seoses teadetega, et taandumine vastavalt president Donald Trumpi otsusele on juba käimas. 

"Ma võin kinnitada varustuse väljaviimist Süüriast," lausus ametnik AFP-le. "Julgeolekukaalutlustel ei saa ma praegu rohkem üksikasju täpsustada." 

Trumpi 19. detsembri šokeeriv otsus 2000 sõduri väljatoomisest on pannud liitlased muretsema ning ajendanud USA tollast kaitseministrit Jim Mattist ametit maha panema. 

Sestsaadik on administratsiooni ametnikud oma avaldustes tagasihoidlikumaks muutunud ning praegune taandumise ajakava ei ole selge. 

Varustuse väljaviimisest viimastel päevadel teatas esmalt CNN, mis viitas operatsiooniga kursis olevale valitsusametnikule, kelle sõnul tähistab see Ühendriikide sõdurite lahkumise algust sellest Lähis-Ida riigist.

Ametnik ei täpsustanud CNN-ile, mis lastiga tegemist on ning kuidas seda transporditakse. 

Ametnikud ei ole ka täpsustanud, millisest Süüria osast varustus välja viidi, kuigi eeldatavasti algab taandumine riigi põhjapiirkonnast.

CNN lisas, et ametiisikute sõnul soovib Pentagon presidendile märku anda, et töötab tema eesmärgi suunas. 

Pühapäeval esitas riikliku julgeoleku nõunik John Bolton terve rea tingimusi eelseisvaks taandumiseks, märkides, et tagada tuleb liitlaste julgeolek. 

"Me arutame presidendi taandumisotsust, et teha seda Süüria kirdeosast viisil, mis tagaks, et ISIS on löödud ega suuda ennast koguda ja taas ohtlikuks muutuda," lausus Bolton Jeruusalemmas Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga peetud läbirääkimistel. 

USA välisminister Mike Pompeo aga kinnitas neljapäeval, et laialdasest kriitikast hoolimata viib USA oma sõdurid Süüriast ära, nagu teatas detsembris president Donald Trump.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles