Lätti tuleb Baltimaade esimene maheteravilja labor

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik.

Tartu Milli Läti tütarfirma Dobeles Dzirnavnieks alustas ulatuslikku arendusprojekti, mille raames plaanitakse investeerida lähiaastatel kokku 30 miljonit eurot.

Tuleva kahe aasta jooksul investeerib Läti viljafirma 18 miljonit eurot maheteravilja töötlemise taristusse.

Ettevõtte juhatuse esimees Kristaps Amsils ütles, et viis aastat pärast projekti lõpetamist ehk 2026. aastaks peaks maheteravilja tootmise osakaal Lätis kasvama 3 protsendilt 10 protsendini.

Tema sõnul ei ole Balti riikides praegu laborit, mis saaks maheteravilja üle vaadata. Seega saadetakse kõik näidised praegu Saksamaale. Dobeles Dzirnavnieks plaanib aga sellise laboritaristu luua ja hakata selle teenuseid pakkuma kõigile turu liikmetele.

Maheteravilja tootmist tahetakse tõsta 40 000 tonnini aastas, mis on kuus korda enam kui 2017. aastal. Sellest 95 protsenti läheks eksportturgudele.

Investeerimisprojekt jõuab plaanide järgi lõpuni 2020. aastal ja seda kaasrahastab Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond.

Teine investeerimisprojekt puudutab makaronitehast, millesse investeeritakse üle 11 miljoni euro ja mille toodangust 90 protsendi läheb ekspordiks. Seda projekti kaasrahastab Euroopa Regionaalarengufond.

Amsilsi sõnul on mahepõllumajandus Läti põllumeeste ja ettevõtjate jaoks võimalus võita koht maailmaturul, sest see nišš kasvab kiirelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles