Papagoi on kallis suleline kaaslane ja terapeut kogu eluks

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarade perekond on looduses esindatud peaaegu 15 liigiga.
Aarade perekond on looduses esindatud peaaegu 15 liigiga. Foto: Uwe Gernhoefer / PantherMedia / Uwe Gernhoefer

Papagoi asetatakse intelligentsuselt primaadi ja delfiini järel kolmandale kohale. Kui muretsed endale papagoi, võtad sõbra kogu eluks.

Papagoiliste seltsi kuulub 372 liiki ja 82 perekonda. Papagoile on omane suur ja tugev nokk, püstine hoiak ja tugevad jalad. Paljud papagoid on värvikirevad. Suuremad papagoid elavad 70–80aastaseks. Papagoi võib elada oma peremehega üheealiseks või teda isegi ületada.

Veebiväljaandes www.pepper.ee avaldatud artiklis kirjutab Jana Oidermaa, et enne papagoi kojutoomist tuleks hoolikalt mõelda linnu eale, kui vanaks ta võib elada, ja oma eluplaanidele, kuidas sulelisest lemmiku kojuvõtmine teie eelistuste ja koduse elukorraldusega sobib.

"Väga tihti unistab inimene suurest papagoist, kuid lükkab ostu edasi kalli hinna tõttu. Selle igatsuse kompenseerimiseks ostetakse odavam ja väiksem lind, kelle eluiga on võrreldes tavapäraselt kodus peetavate lemmikute eaga samuti üsna pikk. Aja möödudes unistused täituvad ja koju tuuakse ka suur papagoi. Millegipärast jääb just väiksemale linnule, kes algselt osteti, kodus ruumi väheks ja asutaksegi talle uut kodu otsima. Nagu oleks uuele sisustuselemendile ruumi tegemiseks vaja vanast vabaneda," kirjutab Oidermaa.

Teisalt kuulub jako väga raske iseloomuga papagoide hulka, teda peab oskama õigesti kohelda ja õpetada, et linnust saaks inimesele hea sõber. Seega enne, kui otsustate selle liigi esindaja muretseda, kaaluge põhjalikult. Sattudes algaja inimese kätesse, võib papagoist saada närviline, metsik ja hammustav suleline.

Peremehe surm toob linnule leina

Oidermaa kirjutab, et papagoi peremehe ootamatu surm toob paratamatuid muutusi ka linnu ellu. Lind tunneb samamoodi leina, eriti siis, kui peremehega on lahutamatult koos veedetud palju aastaid. Omaniku surm on linnule emotsionaalselt valus, ta tajub leinameeleolu ka ümbruskonnast ja lähedaste emotsioonidest. Puurilinnule on peremehe surm väljapääsmatu olukord ja tema saatus jääb sõltuma lähedaste otsusest.

Paljudel juhtudel pole lähedased valmis papagoile kodu pakkuma ja otsustavad leida uue kodu. Papagoi pikka iga arvestades võib juhtuda, et teie lind elab kauem kui teie. Sellele on raske ette mõelda, kuid see võimalus on suurpapagoi puhul rohkem kui tõenäoline.

"Inimene peaks mõtlema papagoi võtmise ajal ka sellele, mis saab linnust siis, kui teda ühel päeval enam ei ole," rõhutab Oidermaa.

Papagoi on tark, aga keeruline isiksus

Papagoidest targemaks peetakse Aafrika hallpapagoid ehk jakot. Ta on väga populaarne, kuna on kõige andekam inimkõne ja helide imiteerija. Ta võib omandada kuni tuhat sõna ehk viieaastase lapse sõnavara. Paljud selle liigi papagoid õpivad rääkima 2–3aastaselt, mõned varem.

Teisalt kuulub jako väga raske iseloomuga papagoide hulka, teda peab oskama õigesti kohelda ja õpetada, et linnust saaks inimesele hea sõber. Seega enne, kui otsustate selle liigi esindaja muretseda, kaaluge põhjalikult. Sattudes algaja inimese kätesse, võib papagoist saada närviline, metsik ja hammustav suleline. Kui teil pole suurte papagoidega kogemusi või võtate esimese papagoi, siis ärge võtke Aafrika hallipapagoid.

Papagoi on õrnuke

Võrreldes kassi ja koeraga on papagoi õrnuke ja kunagi ei või teada, millesse võib lind surra. Soovitatakse olla äärmiselt ettevaatlik toiduga ja vältida tuuletõmmet linnu ümbruses, sest sellest võib lind saada kopsupõletiku, millest ta üldjuhul ei toibu, kui õigel ajal abi ei saa.

Toitu tuleb hoolikalt kontrollida ja vajadusel pesta. Sobivad kvaliteetsed seemnesegud, köögiviljad, puuviljad ja maapähklid. Kindlasti peab linnul alati ees olema värske vesi. Magusat, näiteks šokolaadikommi, anda ei tohi. Anda ei tohi ka avokaadot, see on linnu jaoks mürgine. Puuviljadest tuleb eemaldada seemned, sest need sisaldavad mürkaineid, mis on linnule kahjulikud.

Aafrika hallpapagoi nõuab peremehe isiklikku tähelepanu. Iga päev peaks linnu puurist välja laskma vähemalt kolmeks tunniks.

Aafrika hallpapagoi on üsna häbelik võõraste inimeste suhtes ja lepib eelkõige oma peamise hoidjaga. Ta vajab palju liikuvaid mänguasju. Ka puur peab olema piisavalt avar, et linnu tiivad ei puudutaks puuri külge ega pea ja saba puuri lage või põhja.

Aara on hinnaline lemmik

Aara on maailma kallim lemmik. Aarade perekond on looduses esindatud peaaegu 15 liigiga. Aarade looduslik populatsioon Kesk- ja Lõuna-Ameerikas on väljasuremisohus. Valdavalt on nad metsalinnud.

Aarade kõige suurem esindaja on lasuuraara ehk ararauna, ühtlasi on ta maailma kõige suurem lennuvõimeline ja taimtoiduline papagoi. Erksavärviline, kollase-sinisekirju värvus maskeerib teda taimestiku keskel suurepäraselt.

Ararauna lendab väga hästi, osavalt põikleb ta hiigelsuurte puude okstest kõrvale. Linnu kehapikkus võib olla kuni meeter, sabapikkus pool meetrit ja kaal 900–1500 grammi. Kõikidel aaradel on tugev nokk, mille abil saavad nad süüa väga kõvasid vilju.

Tegemist on nõudliku, rohkelt tähelepanu vajava uudishimuliku linnuga, mistõttu ei sobi ta igasse kodusse. Kindlasti ei saa seda lindu pidada korteris, sest aaral on iseloomulik hääl, mis on nii vali, et ehmatab vait lärmakamadki naabrid.

See kuninglik lind vajab suurt puuri, kus ta saab liikuda ja mänguasjadega mängida. Ka tuleb linnule anda rohkelt lendamisruumi, mistõttu tema pidamine kitsastes tingimustes on linnu piinamine. Papagoi peab päevas lendama vähemalt ühe kilomeetri, sellega garanteerib ta endale pikema eluea ja hoiab ära keha rasvumise. Tänapäeval on müügil papagoidele mõeldud spetsiaalsed rakmed, mille abil saab linnuga väljas „jalutamas” käia.

Kui on soov hakata aarat pidama, siis ainuüksi sobivate elamistingimuste loomisest ei piisa. Lind vajab rohkelt tähelepanu, aega ja energiat, et tekiks side omanikuga. Aarad on arukad linnud, kes võivad õppida trikke, rääkima ja häälitsusi matkima. Sageli tekib aara ja tema omaniku vahel sügav kiindumus ja lind hakkab inimest väga usaldama.

Algajale esimeseks linnuks aara kindlasti ei sobi. Aara toidulaud peab sisaldama taimset toitu: pähkleid, seemneid, salatit, porgandit, kabatšokki, herneid, apelsini, banaani, õuna, kiivit, aprikoosi jpm. Puuviljaseemneid anda ei tohi. Õige pidamise ja hoolitsuse juures võib aara elada 50–80 aastat vanaks.

Vabandus

Ajakirja 60+ jaanuarinumbris psühholoog Toivo Niibergi artiklis "Papagoi on kallis suleline kaaslane ja terapeut kogu eluks" on esinenud kaks  lõiku, milles ei ole viidatud nende lausete päritolule.

Avaldatud artiklis on lõigud: "Enne papagoi kojutoomist tuleks hoolikalt mõelda linnu eale, kui vanaks ta võib elada, ja oma eluplaanidele, kuidas sulelisest lemmiku kojuvõtmine teie eelistuste ja koduse elukorraldusega sobib.Väga tihti unistab inimene suurest papagoist, kuid lükkab ostu edasi kalli hinna tõttu. Selle igatsuse kompenseerimiseks ostetakse odavam ja väiksem lind, kelle eluiga on võrreldes tavapäraselt kodus peetavate lemmikute eaga samuti üsna pikk. Aja möödudes unistused täituvad ja koju tuuakse ka suur papagoi. Millegipärast jääb just väiksemale linnule, kes algselt osteti, kodus ruumi väheks ja asutaksegi talle uut kodu otsima. Nagu oleks uuele sisustuselemendile ruumi tegemiseks vaja vanast vabaneda. Papagoi peremehe ootamatu surm toob paratamatuid muutusi ka linnu ellu. Lind tunneb samamoodi leina, eriti siis, kui peremehega on lahutamatult koos veedetud palju aastaid. Omaniku surm on linnule emotsionaalselt valus, ta tajub leinameeleolu ka ümbruskonnast ja lähedaste emotsioonidest. Puurilinnule on peremehe surm väljapääsmatu olukord ja tema saatus jääb sõltuma lähedaste otsusest. Paljudel juhtudel pole lähedased valmis papagoile kodu pakkuma ja otsustavad leida uue kodu. Papagoi pikka iga arvestades võib juhtuda, et teie lind elab kauem kui teie. Sellele on raske ette mõelda, kuid see võimalus on suurpapagoi puhul rohkem kui tõenäoline. Inimene peaks mõtlema papagoi võtmise ajal ka sellele, mis saab linnust siis, kui teda ühel päeval enam ei ole." /...../ "Protsentuaalselt on neid papagoisid, kes elavad elu lõpuni ühes peres, mitu korda vähem kui neid, kes olude sunnil peavad kodu vahetama. Ka Eestis jagub uut kodu ootavaid papagoisid kuulutustesse üha rohkem. Kannatajaks pooleks on ja jääb ikka papagoi. Ärge unustage, et papagoil on mälu ja ta mäletab kõiki oma eluetappe – niisama lihtsalt sõbrast loobumisel murrate tema pisikese südame tükkideks."

Need lõigud on pärit veebiväljaandes www.pepper.ee avaldatud  Jana Oidermaa artiklist "Papagoidest loobumise enamlevinumad põhjused". Artikli autor psühholoog Toivo Niiberg on kahetsusväärselt lõikude päritolule ja autorile viitamata jätnud.

Toivo Niiberg ja 60+ paluvad siiralt vabandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles