Pullerits paljastab: ma tean, kust saab kasvuhormooni! (4)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Lepasalu (vasakult), Väino Poikalainen ja Eugen Kokin pakendavad Tartu lähistel osaühingu Teadus ja Tegu laboris väärtuslikke ja kasulikke aineid, sh kasvuhormooni sisaldavat ternespiimapulbrit kapslitesse. Kollakat pulbrit on näha esiplaanil topsides.
Lembit Lepasalu (vasakult), Väino Poikalainen ja Eugen Kokin pakendavad Tartu lähistel osaühingu Teadus ja Tegu laboris väärtuslikke ja kasulikke aineid, sh kasvuhormooni sisaldavat ternespiimapulbrit kapslitesse. Kollakat pulbrit on näha esiplaanil topsides. Foto: Margus Ansu

Ligi kaheksa aastat tagasi seoses Andrus Veerpalu jahmatava juhtumiga kurikuulsaks saanud ainet võib nüüd soetada ja tarvitada kes tahes. Spordimeestele ja -naistele on küsimus selles, kuidas tolle imeaine väärtuslikud omadused organismis kätte saada.

Oli see peatreener Mati Alaver, suusakoondise arst Tarvo Kiudma või füsioterapeut Lauri Rannama, ei seda enam mäleta, aga üks neist tõdes Torino olümpial päev pärast 15 km sõitu, et Andrus Veerpalu keha oli pingutusest katki. Mikrorebendid lihastes – mäletan, et nii keegi kolmest ütles. Aga juba päev hiljem ootas olümpiavõitjaks tulnud Veerpalu uus katsumus, 4 x 10 km teatesõit. Lihased tuli selleks korda saada.

Küllap on tunne, et keha on katki ja kurnatud, tuttav igaühele, kes veidigi võimete piiril pingutanud, olgu suusarajal või mujal. Ilmselt on üldteada seegi, et kõige teravamalt annab keha talutud kõvast koormusest märku just ülejärgmisel päeval. Selle vastu ei aita justkui miski.

Või siiski?

Kasvuhormoonid võiks aidata. Sest need stimuleerivad rakkude paljunemist ja taastumist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles