Kaarel Tarand: ilmselt on kõik erakonnad liigutanud raha viisil, mida täna peame kuritegelikuks (4)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand
Kaarel Tarand Foto: Sander Ilvest

Erakondade järelvalve komisjoni aseesimees Kaarel Tarand tõdes saates «Otse Postimehest», et suure tõenäosusega on iga vähegi eakama erakonna ajaloos toimunud rahalisi tehinguid, mis tänaste reeglite piires on kahtlased ja kuritegelikud.

«On väga tõenäoline, et igal vähegi eakamal erakonnal on ajaloos toimunud rahalisi tehinguid, mis tänaste reeglite piires oleks kahtlased ja kuritegelikud,» ütles Erakondade järelvalve komisjoni aseesimees Kaarel Tarand.

Endine Keskerakonna ja riigikogu liige Evelyn Sepp tunnistas selle nädala alguses, et ka tema on kunagi erakonna kassasse n-ö kilekotiga raha toonud.

Ta on pärast keskerakondlast Tarmo Lausingut ja endist reformierakondlast Silver Meikarit kolmas poliitik, kes on avalikult tunnistanud, et neile toodi kilekotiga tundmatut raha, mis kästi erakonna kontole annetusena kanda. Ka nemad kinnitavad, et varjatud annetuste tegemine oli toona täiesti tavapärane asi. 

Erakondade rahastamist kontrolliv Tarand tõdes, et Eesti suuremad erakonnad Keskerakond ja Reformierakond on ajast aega pidanud vastu seisma rahalistele probleemidele. «Ja kui need MTÜd ei suuda raha asjadega hakkama saada, siis kuidas me peaksime neid usaldama riigi asju ajama?» küsis ta. 

Tarand ütles, et täna on väga raske kinnitada ja tõestada, kas vilepuhujate sõnad vastavad tõele. «Jääb ikka sõna sõna vastu olukord,» ütles Tarand. «Üldine arvamus, et kõik olid ju niikuinii pätid. Me teame seda, aga kohtulikku lahendit enam teha ei ole võimalik,» lisas ta.

Tarand kinnitas, et tänaseks on olukord paranenud. «Tänases uut tüüpi infoühiskonnas jääb igast tehingust jälg. Kui oled kuskilt leidnud kotitäie ja tuled Postimehe reklaamiosakonda, et tahad reklaami, siis ka teie küsite, et kust see raha tuli. Ütlete, et teeme ikka ülekandega ja jääb digitaalne jälg,» ütles ta.

«Aga kui mõnda erakonda tabab raha puudus, siis tal võib olla kiusatusi. Nad võivad otsida sarnaseid võimalusi nagu toona kasutati,» ütles Tarand. 

Sepp rääkis «Pealtnägijale», et kümmekond aastat tagasi tehti sellisel viisil varjatud annetusi kõikides erakondades. «Jah, ka mina olen seda teinud. Tõesti,» tunnistas Sepp.

Endine keskerakondlane Tarmo Lausing ütles 2015. aastal ajakirjanikule, et talle anti erakonna tähtsa ametniku poolt kilekotiga sularaha. «Seal oli 250 000 krooni ja ma pidin leidma annetajad,» ütles ta. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles