Afganistan keeldus Saksamaalt väljasaadetud asüülitaotleja tagasivõtmisest (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaalt väljasaadetud afgaan saabus tagasi Münchenisse, sest Afganistan keeldus oma kodanikku vastu võtmast.
Saksamaalt väljasaadetud afgaan saabus tagasi Münchenisse, sest Afganistan keeldus oma kodanikku vastu võtmast. Foto: Michael Dalder / Reuters / Scanpix

Afganistani valitsus keelas Saksamaalt väljasaadetud asüülitaotlejal riiki sisenemise ja mees lennutati tagasi Münchenisse. 

Saksamaa väljaanne Bild kirjutas, et Afganistan keelas riiki sisenemise Saksamaalt väljasaadetud afgaanist asüülitaotlejal, kellel on ulatuslik kuriteoregister.

Ebaõnnestunud väljasaatmise tulemusena lennutati 23-aastane afgaan Mortaza D. sel nädalal tagasi Saksamaale Münchenisse, kus ta viibib noorte kinnipidamiskeskuses ja ootab oma edasist saatust.

Bild kirjutas, et esimest korda juba 2010. aastal Saksamaal asüüli taotlenud Mortaza on toime pannud enam kui 20 kuritegu, mille eest on ta Saksamaal ka vanglakaristust kandnud. 

Afganistani valitsuse sõnul pole aga mehe kuriteoregister põhjus, miks teda kodumaale tagasi ei lubata. 

«Inimene on vaimselt haige ja kahe riigi (Afganistani ja Saksamaa) ühisel otsusel saadeti ta tagasi Saksamaale,» ütles Afganistani naasvate inimeste tugiisik Murtaza Rasuli uudisteportaalile Deutsche Welle. «Vastavalt kokkuleppele, mis Afganistanil Saksamaaga on, ei saa siia tagasi saata haavatavaid inimesi. See mees vastab kriteeriumitele ja saadeti seetõttu tagasi Saksamaale.»

Saksamaa siseministeerium keeldus Mortaza vaimse tervise võimalikke probleeme kommenteerimast, viidates mehe eraelu puutumatusele. Siiski kinnitati kokkulepet, mille kohaselt ei saadeta Afganistani tagasi inimesi, kes põevad tõsist haigust, mida pole võimalik kodumaal ravida.

Samuti tõdes ministeerium, et Mortaza tagasisaatmise teine põhjus oli see, et tema dokumendid polnud korras ja tema isikus ei olnud võimalik piiril veenduda. See on aga kummaline, sest mehe reisidokumendid väljastas Afganistani konsulaat ning kõigi eelduste kohaselt poleks pidanud dokumentidega probleeme olema.

Ametlikel andmetel saadeti Saksamaalt 2017. aastal välja 24 000 inimest, omal algatusel lahkus tagasi kodumaale 29 500 inimest. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles