Suured maksupettused: 30 miljonit riisunud kütuseärimees pääses kergelt (7)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belokrõlovi ettevõte müüs kütust Eesti suurtele kütusefirmadele, kuid jättis käibemaksu tasumata.
Belokrõlovi ettevõte müüs kütust Eesti suurtele kütusefirmadele, kuid jättis käibemaksu tasumata. Foto: Array / Valgamaalane

Eesti seni suurima maksupettuse korraldas kütuseärimees Oleg Belokrõlov, kes riisus riigilt osavalt välja mõeldud skeemi abil 30,2 miljonit eurot.

Postimees reastas hiljuti 21. sajandi kümme suurimat ja keerulisimat maksupettust, mille pärast on riigil saamata jäänud üle 40 miljoni euro. Edaspidi on võimalik kõiki lugusid lugeda ühe kaupa ja tasuta Postimehe veebist. 

Modell Beatrice kunagise abikaasa Belokrõlovi kütuseäri edenes pealtnäha vägagi hästi, käive aina kasvas ja mees jõudis oma varaga Äripäeva rikaste edetabelisse. Seltskonnaüritustel ja linna vahel püüdis ta tähelepanu luksusautodega, mis kandsid numbrimärki MASS.

Glamuuri varjus pani Belokrõlov koos käsilastega toime megapettuse, mille skeem oli iseenesest lihtne: ärimehe ettevõtted INV T ja Adrian Arendus müüsid 2012. aasta aprillist kuni 2013. aasta juunini suures koguses kütust tuntud Eesti ettevõtetele, mille hulgas olid näiteks Olerex, Jetoil ja Krooning.

Selle asemel et mitmesaja miljoni eurose tehingu pealt riigile käibemaksu tasuda, pandi teenitud raha hoopis metalli ja väärismetalli alla, mida osteti Eesti ja välismaa ettevõtetelt. Probleem oli aga selles, et mingit metalli tegelikult ei ostetud, vaid ostuarved olid võltsitud, et tekitada võimalus sisendkäibemaks riigilt tagasi küsida. Kõik skeemi varifirmad ja raha liikumine nende vahel olid Belokrõlovi kontrolli all.

Kohtuotsusest nähtub, et ainuüksi ühe aasta jooksul tüssati riiki niimoodi enam kui 30 miljoni euroga. Kuna skeem töötas tõenäoliselt juba varem, jääb üle vaid mõistatada, kui palju Belokrõlov ja tema kaasosalised tegelikult riigile maksu tasumata jätsid.

Maksu- ja tolliameti toonane peadirektor Marek Helm ütles pärast 2014. aasta suve süüdimõistvat otsust, et võimalus Belokrõlovi tekitatud maksukahju kätte saada on väga väike. Siiski tegi riigikohus sel suvel otsuse, millega jäeti maksuameti omaaegne otsus jõusse ja mõisteti pettuse peategelaselt ja kaasosalistelt välja 26 miljonit eurot.

Enne suvist kohtuistungit maksis Belokrõlov vabatahtlikult riigile tagasi miljon eurot. Lisaks kanti riigi tuludesse tema pangakontodelt arestitud ja kinnipidamisel äravõetud raha, kokku 573 731 eurot. Samuti konfiskeeriti kaks autot, korter ja kolm parklakohta koguväärtuses 485 000 eurot. Kaks käibemaksupettuses osalenud firmat maksid karistuseks 4,5 miljonit eurot.

Belokrõlovile mõisteti maksudest kõrvalehoidmiseks loodud kuritegeliku ühenduse organiseerimise eest viie aasta ja nelja kuu pikkune vangistus viieaastase katseajaga, millest 107 päeva oli ta ära istunud 2014. aastal eel­uurimise ajal vahi all olles.

Süüdi mõisteti üheksa kaasosalist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles