Californias keelustati foie gras' müük

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marina Appel / PantherMedia / Marina Appel

Pärast seitset aastat kohtuskäimist otsustati foie gras' müük Californias lõplikult keelata ja kohalikud gurmaanid peavad oma suu puhtaks pühkima. Restorane ähvardab vahelejäämise korral kopsakas trahv. 

California osariik keelustas foie gras' müügi 2012. aastal, kuid foie gras' tööstus kaebas keelu edasi. 2017. aasta septembris otsustas apellatsioonikaebuste ringkonnakohus taas kord keelu kasuks. Väsimatult kaevati otsus edasi ja jõuti Ülemkohtuni välja, mis võinuks eelmise keelu tühistada. Möödunud esmaspäeval anti aga teada, et keelustavat seadust ei muudeta, vahendab Food&WineIreland. 

Foie gras, mis tähendab prantsuse keeles rasvast maksa, valmistatakse pardi- ja hanemaksast. Toitmise viimases staadiumis on linnud sunnitoidul, mil neile surutakse toit läbi metalltoru makku, et suurendada nende maksa.

Foto: Jacques Palut / PantherMedia / Jacques Palut

Keeld jõustub täies mahus käesoleva nädala jooksul. Seaduse kohaselt maksab foie gras' pakkumisega vahelejäänud restoran kuni tuhat dollarit trahvi. 

Loomade õiguste eest võitlev organisatsioon PETA on oma kodulehel tulvil võidurõõmu ja kirjutab «PETA protesteeris koos oma toetajatega aastaid selle jälestusväärse toote müügi vastu Californias, paljastades tööstuse julma tootmisprotsessi ja soovitades tarbijail süüa juba olemasolevat vegan faux gras'd.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles