Venemaa eitas Putini liitlase seotust ajakirjanike mõrvaga KAV-is

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wagner Grupi rahastaja Jevgeni Prigožin (vasakul) ja Vladimir Putin.
Wagner Grupi rahastaja Jevgeni Prigožin (vasakul) ja Vladimir Putin. Foto: MISHA JAPARIDZE/AP/Scanpix

Vene uurijad tõrjusid reedel raportit, milles seostati kolme Vene ajakirjaniku tapmist Kesk-Aafrika Vabariigis (KAV) president Vladimir Putini liitlasega ja ütlesid, et ajakirjanikud surid röövi käigus.

KAV-is tapeti 30. juulil kolm venelast: sõjareporter Orhan Džemal, dokumentaalfilmide autor Aleksandr Rastorgujev ja kaameramees Kirill Radtšenko.

Ajakirjanikud uurisid Vene erasõjafirma Wagner tegevust KAV-is. Tapetud töötasid endise Vene oligarhi ja praeguse dissidendi Mihhail Hodorkovski loodud meediaprojektis MBK.

Hodorkovski toetatud erauurimise raportis teatati, et on leitud tõendeid selle kohta, et ajakirjanikke varitsesid KAV-i politseinikud, kellel olid sidemed kõrgete Vene ametnikega.

Hodorkovski pressiesindaja Maksim Dbar ütles uudisteagentuurile AFP, et neljapäeval Londonis meediale esitletud uurimise käigus avastati, et kolmiku autojuht kasutas valenime ja andis kolmiku liikumistest korravalvuritele teada.

Dbari sõnul tutvustas meestele autojuhti üks ajakirjanik, kes töötab Vene ärimehele Jevgeni Prigožinile kuuluvas uudisteagentuuris.

Prigožin on Putini liitlane, keda on meedias nimetatud Wagneri rahastajaks.

Vene juurdluskomitee teatas reedel, et Hodorkovski meediaprojekt proovib õigustada ajakirjanike saatmist ohtlikule reisile ilma piisava kaitseta.

Teates korrati ka uurijate varasemat seisukohta, et ajakirjanikud tapeti röövi käigus, mille viis läbi «rühm tumedanahalisi araabia keelt kõnelevaid mehi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles