India plaanib teha mehitatud kosmoselennu 2021. aasta detsembris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmoserakett startimas, pilt on illustratiivne.
Kosmoserakett startimas, pilt on illustratiivne. Foto: Kyodo / Reuters

India viib oma esimese mehitatud kosmoselennu läbi 2021. aasta detsembris, teatas riigi kosmoseagentuuri juht reedel.

Kolmeliikmeline missioon teeks Indiast Venemaa, USA ja Hiina järel neljanda riigi, mis on inimesi kosmosesse saatnud.

«Plaanime esimest mehitamata missiooni 2020. aasta detsembris, teist 2021. aasta juulis ja siis mehitatud missiooni 2021. aasta detsembris,» ütles India kosmoseuuringute organisatsiooni (ISRO) juht Kailasavadivoo Sivan.

Mehitatud kosmoslennu plaanist teatas esmalt peaminister Narendra Modi detsembri lõpus ja tema valitsus on kiitnud heaks sellele 1,4 miljardi dollari eraldamise.

See summa teeks missioonist ühe odavaima mehitatud kosmoselennu maailmas.

Modi on riiklikku kosmoseprogrammi nimetanud India jaoks prestiiži küsimuseks ja öelnud, et lennule võivad pääseda nii mees- kui ka naisastronaudid. 

India on viimase kümnendi jooksul kosmoseprogrammi arendamisse kõvasti investeerinud ja püüab jõuda kannule oma suurimale võistlejale Hiinale.

2013. aastal saatis Delhi Marsi suunas teele esimese orbitaaljaama, mis töötab tänaseni. Eelmisel aastal saatis riik orbiidile 104 satelliiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles