Makedoonia parlament kiitis riigi nimemuutuse heaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia lipp ja sõdalase monument Skopjes.
Makedoonia lipp ja sõdalase monument Skopjes. Foto: Marko Djurica/Reuters/Scanpix

Makedoonia parlament hääletas reedel riigi nimemuutuse poolt, teatasid võimuesindajad.

Põhja-Makedoonia Vabariigi nimekuju toetas 81 rahvasaadikut 120-kohalises parlamendis. Põhiseadusmuudatusteks oli vaja 120-kohalise koja kahe kolmandiku toetust.

Kreeka ja Makedoonia jõudsid alates 1991. aastast väldanud nimetülis kokkuleppele juunis. Nimemuutuse järel ei sea Kreeka enam takistusi riigi liitumisele Euroopa Liidu ja NATO-ga.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras helistas pärast hääletust Makedoonia peaministrile Zoran Zaevile ja õnnitles teda.

Nimemuutuse peab nüüd heaks kiitma veel ka Kreeka parlament.

Makedoonia parlamendihoone ees avaldas kolmapäeval nimemuutuse vastu meelt 200 kohalikku rahvuslast, kelle meelest on see Kreeka survele järeleandmine. 2017. aastani võimul olnud parempoolne opositsioonierakond VMRO-DPMNE võitleb muutuse vastu nii parlamendis kui tänavaprotestidega.

Makedoonia rahvas toetas septembris referendumil nimemuutust 90 protsendiga häältest, kuid muutuse vastased väidavad, et tulemus ei kehti, sest hääletusest võttis osa alla kolmandiku valijaskonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles